Közösségi fürdők és medencék üzemeltetése esetén kiemelt jelentősége van a vegyszeres kezelés automatizált vezérlésének. Szerencsére az üzemeltetők meglehetősen széles spektrumról válogathatnak, akár hazai, akár külföldi technológiák közül, melyek segítségével felügyelhetik a víz vegyszertartalmát.

Az alábbiakban alaposan körbejárjuk és szakmai szemmel megvizsgáljuk ezeket a technológiákat. Megismerkedünk a különböző megoldások különbségeivel és előnyeivel, valamint összefoglaljuk azt is, hogy milyen lényeges szempontokat kell figyelembe venni a kiválasztás során.

Mire szolgálnak az uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezések?

Az úgynevezett mérő-szabályozó automatikák feladata egyszerű: mintát vesznek a medencevízből, majd megmérik annak bizonyos paramétereit. Uszodai vegyszer-adagoló mérő-szabályozó automatikák esetében például jellemző attribútumok a vegyszerek koncentrációja, a víz Ph-értéke, és a vízben található szabad aktív klór szintje.

Ezek ismerete elengedhetetlen a zavartalan üzemeltetéshez. A túl magas vegyszer-koncentráció ugyanis káros az egészségre, míg az alacsony vegyszerezettség pedig vízminőségi problémákat eredményezhet.

Ha közületi medencékről van szó, általában egy külön berendezést alkalmaznak, amely mind a mérést, mind az adagolást elvégzi. A szabályozó vezérli a szivattyúkat, amelyek a mért adatok alapján adagolják a vegyszereket a vízbe. Erre a célra mi a Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúkat javasoljuk, mert uszodai környezetben a működési elvük ideális választás, emellett a tartósságuk és szervizelhetőségük is kiemelkedő, így remek befektetést jelentenek hosszú távon.

Genius CLK-PH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

Genius CLK-PH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

A saját fejlesztésű Genius uszodavegyszer mérő-szabályozó automatikáról röviden

Mérő-szabályozó automatikánkat kifejezetten azoknak a problémáknak a kiküszöbölésére fejlesztettük, melyekkel az elmúlt évek során mi magunk is gyakran találkoztunk. A kialakítás során kiemelt figyelmet fordítottunk a magas terhelés elleni védelemre, valamint a legjellemzőbb magyar felhasználási körülményekre, köztük a termálvizes alkalmazásokra is.

A Genius mérő-szabályozó automatika magyar nyelvű vezérlése

A Genius mérő-szabályozó automatika magyar nyelvű vezérlése

A fejlesztés során az elsődleges célunk a hosszú élettartam biztosítása és a kompatibilitás kialakítása volt. Utóbbi azért is lényeges, mert így akár más gyártók termékeivel, szondáival együtt is alkalmazható.

Az elektronikához modern megoldásokat választottunk. Saját programot fejlesztettünk hozzá, így olyan funkciókat is tartalmaz, amelyet más berendezések ebben a kombinációban nem futtatnak. A szoftver emellett magyar menüvel rendelkezik és könnyedén kezelhető.

Század pontossággal méri a víz klórtartalmát és pH-értékét. Ezek alapján adagolja a szükséges mennyiségben a vegyszereket. A Genius termékcsalád mellett szól az is, hogy magyar gyártmány lévén az alkatrészellátás is zökkenőmentes.

A mérő-szabályozó mintavételt követően megméri a medencevíz klórtartalmát és pH-értékét

A mérő-szabályozó mintavételt követően megméri a medencevíz klórtartalmát és pH-értékét

Genius uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezések típusai

GENIUS BASIC Rx-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS BASIC Rx-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS BASIC Rx-pH mérő-szabályozó

Otthoni medencékhez, szökőkutakhoz alkalmas berendezés, amely Redox potenciál szerint adagolja a klórt a medencevízhez.

GENIUS pH Timer uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS pH Timer uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS pH Timer mérő-szabályozó

A Dewan-50 klórmentes uszodai fertőtlenítőt időprogram szerint adagolja, míg a pH csökkentő szer adagolását mért érték alapján látja el.

GENIUS 3 CLK-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS 3 CLK-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS 3 CLK-pH mérő-szabályozó

A harmadik generációs elektronikával felszerelt berendezést hagyományos gépészet, kevés elektronika alkalmazása esetén ajánljuk. A klórszint mérését az eszköz klórcellával végzi.

GENIUS 4 CLK-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS 4 CLK-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS 4 CLK-pH mérő-szabályozó

A negyedik generációs elektronika kiszűri az elektromos hálózat zavarait, így ez a berendezés frekvenciaváltós szivattyúk mellett is alkalmazható. Nagyobb fürdőző terheléshez ajánljuk.

GENIUS Cs-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS Cs-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS Cs-pH mérő-szabályozó

A Cs-pH modell klórszondája kimagaslóan precíz, kifejezetten alacsony klórszint tartására ajánljuk. A leghosszabb, 3-4 hónapos karbantartási ciklussal rendelkezik.

GENIUS DW-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS DW-pH uszodavegyszer mérő-szabályozó berendezés

GENIUS DW-pH mérő-szabályozó

Nagy pontosságú szondákkal ellátott berendezés, melyet negyedik generációs elektronikával szereltünk fel. Uszodai alkalmazásra ajánljuk.

6 lényeges szakmai szempont uszodavegyszer mérő-szabályozó automatika választásához

Épületfelügyeleti rendszerhez történő csatlakozás

Napjainkban már magáncélú felhasználásra is egyre gyakrabban keresik az automatikákat. Különösen azok örvendenek nagy népszerűségnek, amelyek lehetővé teszik az okostelefonos követést és vegyszeradagolást. Közösségi fürdők esetén azonban nagyobb hangsúly jut az épületfelügyeleti rendszerekhez való csatlakozásra.

A leginkább bevált módszer ezekben az esetekben egy már jól bevált konstrukció – minden medence külön szabályozó műszerrel és szondakészlettel rendelkezik. Éppen ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni a könnyű integrálhatóságra.

A Genius ezt két módon képes biztosítani:

  • a mért értéket 3-20 mA-es jelen képes kiadni, az épületfelügyeleti rendszeren pedig pontosan nyomon tudjuk követni az adott medence klór- és pH-értékét,
  • jelsort ad a MODBUS-on egy ethernet-kábel segítségével, így akár 10+ paraméter is elérhető, amit az épületfelügyeleti rendszer képes visszafejteni.

Egyszerű, letisztult kijelző a mért eredmények számára

Egyszerű, letisztult kijelző a mért eredmények számára

Klór- és pH szondák kompatibilitása, cserélhetősége

A szondák kiválasztása során három szempontot kell figyelembe venni:

  • élettartam,
  • kompatibilitás,
  • a szondák cseréjével járó költségek.

Csere és azzal járó költségek

A rövid élettartam könnyedén okozhat kellemetlenséget, különösen abban az esetben, ha a berendezés csak az adott gyártó által kifejlesztett szondával kompatibilis. Ilyen esetben a beszerzés nehézkes, és az ára is kötött. Ha pedig az adott gyártó szondái esetleg gyengébb minőségűek, akkor az eset megismétlődése borítékolható.

Cserére ráadásul más esetekben is szükség lehet. Például akkor, ha a szonda már nem kalibrálható, ekkor ugyanis a berendezés nem engedi tovább használni az elektródát.

A Genius fejlesztései során mindkét problémát kiküszöböltük. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a szondáink a lehető leghosszabb ideig használhatók zavartalanul.

Klórkocka

Klórkocka

Élettartam

Bizonyos berendezések esetén – mint például a DEPOLOX – a gyártó saját fejlesztésű elektródáinak tartóssága meghaladja a piacon jellemző mértéket, a pH- és klórszondáik is magas élettartammal bírnak.

Ugyan ezeknek cseréje magasabb költségekkel jár, sokkal ritkábban szükséges a cseréjük, mint más, alacsonyabb minőségű berendezések esetében.

Kompatibilitás

Számos olyan helyzet is adódhat, amikor szükség van a szondák gyakori cseréjére – ilyenkor az esetek többségében olcsóbb szondákat érdemes választani. Ilyen alkalmazás például a termálvizes környezet, amelyet bizonyos szondák nem viselnek jól, ezért gyakran kell őket cserélni.

A Genius fejlesztése során ezt is figyelembe vettük, és olyan terméket hoztunk létre, amely kompatibilis más gyártók termékeivel is. Ez azért fontos, mert ha a helyi viszonyok miatt valóban indokolt a gyakori csere, akkor könnyedén elérhetőek a kedvező árú alternatívák is.

(Basic - Rx- PH)

(Basic – Rx- PH)

Hamis értékek kiküszöbölése

A hamis értékek rossz vegyszerezést eredményeznek és bár az automatika sokat segíthet, hogy ezt elkerülhessük, bizonyos tényezőkre még így is fontos ügyelni. Ilyen például a mérés időpontjának megválasztása.

Szakértői tipp: Üzemeltetők gyakran osztanak meg velünk hasonló problémát, miszerint az éjszakai szűrőöblítés után a reggel a víz értékei teljesen el vannak tolódva. Ilyen esetekben először mi először mindig a hamis értékek mérésénél keressük a hibát.

Akkor sem célszerű mérést végezni, amikor a pótvíz megérkezik a kiegyenlítő tartályba. Ennek ugyanis nincs beállítva a pH-értéke. Így a mintavíz hibás lesz annak értékeivel együtt, és könnyen eshetünk a túlvegyszerezés csapdájába. A Genius ebben az időszakban nem adagol vegyszert, ahogy más, magas minőségű társai sem.

További fontos funkció a szondatartóban lévő áramlás érzékelése. Ez azért fontos, mert ennek hiányában megeshet, hogy a mérés egy korábbi mintában történik, így az eredmény nem az aktuális értékeket mutatja. A Genius esetében ráadásul nem csak ezzel számolhatunk – a berendezés azt is monitorozza, hogy működik-e a vízforgató szivattyú.

Miért fontos ez?

Sok esetben az áramlás érzékelése önmagában kevés, ugyanis a jelenséget okozhatja a gravitáció is. Ilyenformán az értékelő be van csapva, hiszen a hidraulika nem működik. A kettőt együtt vizsgálva azonban biztosak lehetünk abban, hogy a mintavétel precíz és friss.

Kompatibilitás frekvenciaváltókkal

Napjainkban a legtöbb uszoda már rendelkezik frekvenciaváltóval. Ennek a feladata, hogy a vízforgató teljesítményét a fürdőzők számától függően szabályozza. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetők a költségek.

Ugyanakkor a régebbi mérő-szabályozó berendezések nem minden esetben alkalmasak arra, hogy frekvenciaváltóval használjuk. Amennyiben nem megfelelő a zavarszűrő, könnyedén üzemzavart eredményezhet együttes használatuk.

A Genius berendezése akkor is zökkenőmentesen működik, ha a gépházban található frekvenciaváltó. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy ez nem minden típusról mondható el. Ez azonban nem jelent egyet a szabályozó megbízhatatlanságával, hiszen a zavart nem a berendezés okozza, hanem a kompatibilitás hiánya.

Könnyű programozhatóság

A programozhatóság mindig fontos szempont a szabályozó berendezésekben. Bonyolult modelleknél ugyanis gyakran előfordulhat, hogy szakértőt kell hívni, ami külföldi gyártmányok esetén akadályokba ütközhet.

Éppen ezért fordítottunk erre külön figyelmet. A kalibrálás és a karbantartás egyaránt könnyedén megvalósítható, mivel maga a felület sem túl komplikált. A Genius mérő-szabályozó berendezés a használata gyors és a szondákat is az előre beállított paraméterek szerint lehet tesztelni.

Alkatrészellátás és víz

Számos modell esetében az alkatrészellátás nehézkes lehet. A Genius esetében ezzel nem kell számolni. Hosszútávon tudjuk javítani a sérült elektronikákat is, a szabályozó elektronikákhoz az üzemeltetők tapasztalatai alapján rendszeresen készül szoftver frissítés új funkciókkal. A szondák és kiegészítő alkatrészek mind hosszútávon elérhetők.

A legtöbb alkatrész szabványos méretű, így az alternatív alkatrészek is használhatók hozzá. A karbantartási háttér magasan szervezett, előre bejegyzett időpontokon keressük az ügyfeleket, ha letelt a karbantartások közötti idő.

A Genius mérő-szabályozókkal tehát egyszerűen és precízen gondoskodhatunk a medence vegyszer-ellátásáról. Ha további szakértő tanácsra van szüksége, forduljon csapatunkhoz bizalommal!