Acél szűrőtartály homokcsere és felújítás

Szakértelem és odafigyelés a tervezéstől a felújításig

A fém homokszűrő tartályok jellemzői:

A fém homokszűrőtartály rendszerint kívül és belül is festett acél tartályok, melybe két csövön keresztül közlekedik a víz. Az alsó cső bemegy az úgynevezett fenéklemez alá. A fenéklemezen lévő lyukakon keresztül áramlik le a víz az alsó csőhöz. A lyukak réselt szűrőgyertyákkal vannak betömve, melyeken csak 0.3mm-nél kisebb részecsék tudnak átáramolni. A fenéklemez és a szűrőgyertyák tartják a szűrőhomokot. A lyukak és egyben a gyertyák száma négyzetméterenként 70-80 db.

A szűrőberendezések felújítását addig lehet elvégezni amíg az acél át nem lyukad és el nem vékonyodik. Ez nagyjából 6-8 évenkénti felújítást tesz szükségessé. A felújítás gyakorisága nagyban függ az elektrokémiai korróziótól, ami egyen potenciálra hozással (EPH) nagyon nagy mértékben csökkenthető.

A felújítás során a szűrő belsejéből eltávolítjuk a homokot, kiszereljük a szűrőgyertyákat és a minta és a darabszám alapján megrendeljük az új szűrőgyertyákat. A szűrő belső felületét rozsda mentesítjük, homokszórással és kézi csiszolással. Ha a szűrő belseje fém tiszta akkor a hidroglóbuszokban használt ivóvíz engedélyes nagy keménységű festékkel kifestjük a szűrő belsejét. Ennek száradási ideje 1 hét.

Elhasznál homok eltávolítása a homokszűrőből

Esetenként ki kell egészíteni a műveletet egy oldal bebúvó nyílás kialakításával. Mivel a szűrő gyártója nem gondolt a későbbi karbantartásra. (A hetvenes- nyolcvanas években még időnként készítettek olyan szűrőket, ahol nem lehetett a homokot kitermelni, előfordult, hogy az üzemek szanálásakor a kilencvenes években újra eladták és újra beépítették ezeket a szűrőket). A bebúvó nyílás kialakítása után, tudjuk mi is a munkánkat elvégezni, illetve ennek segítségével lehet majd a szűrőt a későbbiekben szakszerűen karbantartani és így megóvni az állapotát.

A fent említett tartályoknál, ahol a felső nyíláson kívül nincs más nyílás, a teljesen szakszerű felújítás az alábbi elemeket tartalmazná: egy fenék bebúvó nyílás, egy alsó bebúvó nyílás, egy betekintő ablak.

A bebúvó nyílás kialakítása után, tudjuk mi is a munkánkat elvégezni

Jól érzékelhető, hogy az alsó bebúvó nyílás, a műszakilag indokolt minimum követelmény a szűrő működtetéséhez, ha azt karban is szeretnénk tartani. A szűrők állapotára az üzemeltetés során utalnak jelenségek, például amikor a szűrők már homokot hordanak időnként a medencékbe („homokolnak”), ebből arra következtetünk, a szűrőgyertyák már elöregedtek és hamarosan átszakadnak, helyenként már sérültek, ez természetes kopás eredménye. Ilyenkor a törött szűrőgyertyákon keresztül átjut a homok és a vízcsöveken keresztül bekerül a medencébe. Az ilyen mértékben leromlott állapotú szűrőkkel nem lehet üzembiztosan működtetni egy medencét, mivel nagy az esély rá, hogy működés közben annyira átszakadnak a szűrőgyertyák, hogy a teljes homokmennyiség a medencébe sodródik.

A homokcsere folyamata:

 1. Homoktöltet leszállítása a helyszínre és ott betárolása. Használt homok kibontása, eltávolítása a szűrőtartályból: Fontos tényező, hogy a homokot a szűrőkből porhanyós állapotban lehet kitermelni, ha a vízkövesedés miatt a homok összecementálódott, tömbösödött, akkor már jóval nehezebb a kibontása, esetenként csak kivésni lehet. Ha a szűrők kinyitásakor ezt tapasztaljuk, a többlet munka szükségessége miatt az előzőleg kiajánlott árat újra kell tárgyalni a homok kötöttségének mértékét figyelembe véve.
 1. Homok elhordása, konténerbe helyezése
 2. Szűrő feltárása, állapotfelmérés
  1. A szűrőkbe bevezetett felső csövek egy tölcsérben végződnek, szűrőnkét egy darab van. Amennyiben a belső csövek nagyon rossz állapotban vannak, akkor javasoljuk ezek cseréjét. Ezekre a tételekre külön árajánlatot szoktunk adni, mert igen ritka, hogy tönkremenjenek, de elvétve azért előfordul.
  2. A szűrő szétszedésekor látható, kisebb tűhegynyi lyukak jól javíthatók, a nagyobb elvékonyodások azonban a szűrő életartamának végét jelzik ilyenkor értelmetlen a szűrőkre pénzt áldozni. Felmérésünk során megállapítjuk, hogy biztonsággal javítható-e a szűrő.
  3. szűrőgyertyák: A megbontás során megállapítjuk a szűrőgyertyák típusát, mennyiségét. Ezt megrendeljük az új szűrőgyertyákat, valamint a szükséges O-gyűrűket, tömítéseket is a tömítendő felületekre. (Gyakorlat alapján az ismert tartályokra ezt a lépést előzetesen meg lehet tenni.)
 3. Szűrőgyertyák kiszerelése
 4. Szűrő belső felületének homokszórása és festése, engedélyezett műbizonylatos bevonatrendszerrel, több rétegben. A belső festésnek vízhigiéniai oka van, a rozsdás felületen kiirthatatlan mikróbák tudnak megtelepedni. Ezen kívül a tartály anyaga lassan átlyukad és a tartályt le kell selejtezni. Ez a folyamat megelőzhető a rozsdamentesítéssel és felületi kezeléssel. A szűrők belső festését, amennyiben a szűrők belső felülete kifogástalan állapotban van, el lehet hagyni. Ezt mindig a megbontás után lehet megállapítani.
 5. Szűrőgyertyák beszerelése
 6. Új szűrőtöltet betöltése a tartályba. A tartályok kvarchomok töltet cseréje, kiváló minőségű német égetett kvarchomokkal történik, a gyártó által előírt frakciók alkalmazásával. Az égetett kvarchomok homogén, idegen ásványokat és szemcséket nem tartalmaz, szennyezőktől teljesen mentes. A szűrőtöltet kvarchomok helyettzöldüveg is lehet. A zöldüveg tisztított zöld és barna palacküvegből őrléssel készül. Az őrlés során egyedül álló módon vákuumot alkalmazunk, mellyel a por mennyisége radikálisan csökkenthető. Az így kapott üvegszemcséket osztályozzuk. Majd 3 frakciót alakítunk ki. A szűrőtöltetet hasonlóan alakítjuk, mint kvarchomok esetében. A zöld és barna üveg fémtartalma miatt alkalmas egyedüliként szűrőüveg gyártására. Megfelelően kemény, ezért a szemcsék nem repednek be, nagyon kopásálló, ezért a töltet szinte semmit nem kopik az évtizedek során. A fémtartalom miatt a szemcsének van egy enyhe negatív töltése ennek következtében a kvarchomoknál tapasztalható vízkövesedés és ezt követő kopás nem tapasztalható és a biofilm megtapadása is ezáltal gátolva van. Összességében kevesebb mikrobiológiai probléma, rövidebb öblítési idő, és nagyon tartós töltet anyag, a három legnagyobb előnye.
 7. Üzempróba.
A szűrőtöltetek megkötöttségét és a gyorsacél tartályok belső felületének állapotát célszerű megrendelés előtt meghatározni.

A szűrőtöltetek megkötöttségét és a gyorsacél tartályok belső felületének állapotát célszerű megrendelés előtt meghatározni.

Kapcsolat

Akár konkrét árajánlatra, szervizre, alkatrészre vagy tanácsadásra van szüksége, szakmailag felkészült csapatunk várja érdeklődését.

Iratkozzon fel
szakmai hírlevelünkre!

Értesüljön újdonságainkról! Csatlakozzon uszodai és közületi medence gépészeti szakmai közösségünkhöz a hírlevelünkre történő feliratkozással!