2022 őszén az energiapiac változásai és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt sok üzemeltető és fenntartó döntött fürdők illetve tan- és sportuszodák időszakos bezárásáról, hogy ezzel energiát és költséget takarítson meg. Azonban a medencék és az uszodagépészet szempontjából nem mindegy, milyen körülmények között vészelik át a hideg téli hónapokat – nem megfelelő konzerválás esetén akár pár hónap alatt radikálisan romolhat a létesítmény műszaki állapota.

Az alábbiakban egy konkrét uszoda számára készített mérnöki javaslat számításain és következtetésein keresztül bemutatjuk, hogy:

Milyen medencét és gépészetet vettünk alapul?

A konkrét uszoda medencéinek burkolata csempeburkolat, vasbeton medence testen. A vízforgatás és szűrés fajtája nyomás alatti gyorsszűrés, feszített víztükrű medence hidraulikával. Az uszoda légkezelő páramentesítő berendezéssel ellátott, az épületen bevilágító ablakok találhatók.

Műszaki adatok

Úszómedence Tanmedence

Térfogat (m3)

840 68

Felület (m2)

400 75

Átforgatási idő (óra)

4,2 1,1

Ennél a létesítménynél arra az eredményre jutottunk, hogy az időszakos lezárásokat úgy kell végrehajtani, hogy a medencéket nem tartják 2 hétnél hosszabb ideig vízmentes állapotban. A víz alatt tartott medence testet és vízforgató rendszert pedig csökkentett paraméterekkel kell üzemben tartani.

Milyen veszélyekkel jár több hónapig fűtetlenül, vízmentes állapotban tartani az úszó- és tanmedencéket?

A medencét csak akkor érdemes tartósan leengedve tartani, ha utána bontásra kerül a létesítmény, minden más esetben a feltöltött állapot konzerválja legjobban a meglévő állapotokat. Több hónapig tartó leállás esetén a vízmentesített fürdők és uszodák az alábbi veszélyekkel néznek szembe.

A medencetest csempe burkolatának teljes kiszáradása mikrorepedéseket okoz a fuganyagban és a csempe ragasztóban. Az üres medence nagyon érzékennyé válik a hőmérséklet változásra. A medencetest hőmérséklet változása (beton test) sokkal lassabb lesz a burkolat hőmérséklet változásához képest, mivel a víz hőtartó hatása nem fog érvényesülni. A burkolat és a test tömege viszont jelentősen eltér. Így akár egy-két órára 10 – 15 °C hőmérséklet különbség is kialakulhat. A napsütés hatására ez akár 20 – 30 °C is lehet és nem homogén módon, hanem ott, ahol a nap megsüti a felületeket. A javítási lehetőségek korlátozottak, a vízzáró réteg sérülékenysége miatt. A leváló burkolat élettartama javítás után már csak 3 – 4 év lesz, a tapasztalatok alapján.

Hosszú időre leeresztett medencében nagy hőmérséklet-különbség alakulhat ki a burkolat elemeiben, ami repedésekhez vezet - ez a kép is időszakos karbantartás során készült

Hosszú időre leeresztett medencében nagy hőmérséklet-különbség alakulhat ki a burkolat elemeiben, ami repedésekhez vezet – ez a kép is időszakos karbantartás során készült

Fóliaburkolat esetén

A fóliás medence különbözik a csempeburkolatos medencétől, a fóliaburkolatú medencéből a vizet szigorúan tilos leengedni. Ez egy-két hetes karbantartásokra nem vonatkozik, de a féléves leállás csak vízzel történhet. Megjegyzendő, hogy a karbantartást is úgy kell időzíteni, hogy ne érje az üres medencét napsütés, ami felmelegítheti a fóliát.

Ez a fólia természetéből ered. A fóliából a lágyítóanyag az idők folyamán folyamatosan párolog, és ezért a fólia mindig ridegebb, és ridegebb lesz. Ez a fólia zsugorodásával függ össze. A konfekcionált fólia, amennyiben leengedik róla a vizet, szabadon zsugorodhat. Ezt ellensúlyozza a víz nyomása, ami nem engedi a fólia zsugorodásból fakadó alakváltozását.

Ha megnézünk egy medencefóliát, ahol a vizet rendszeresen leengedik (vagy korábban leengedték, ugyanis ma már mindenki vízzel telelteti a medencét), azt tapasztaljuk, hogy a medence sarkainál a fólia akár 10-15 cm-re is eltávolodik a betonfaltól. Ilyenkor ha ismét felengedjük a medencét vízzel, a sarkokban a betonszerkezet nem tart ellen, és a fólia a víznyomás hatására elszakadhat, tönkremehet. Ezért a fóliagyárak garanciális feltételnek szabják meg, hogy a medencét hosszabb időre nem hagyhatjuk víz nélkül, amiből következik, hogy fóliaburkolatú medencét csak és kizárólag vízzel lehet teleltetni.

A vízforgató és vízkezelő gépészet szárazon tartása problémákat okozhat

Fertőtlenítés hiánya

Ha a medencét leengedjük, a vízforgató és vízszűrő rendszer egyes elemeinek víztelenítése nem oldható meg tökéletesen. Emellett a vízmozgatás és a fertőtlenítőszer frissítése sem oldható meg forgatható víz hiányában. Ezért pangó vizek jönnek létre, melyek a medencében előforduló, de a fertőtlenítés hatására inaktivált mikroorganizmusok számára kiváló szaporodási helyet jelentenek. Ismételt elinduláskor a pangó vizekben felszaporodott mikrobák problémát okoznak majd a vízminőségben. A tömény fertőtlenítőszer beadagolása ezekbe a pangó vizekbe csak 1-2 hétig jelent megoldást, utána a szerek bomlásnak indulnak és elvesztik hatásukat, emellett erős korróziós hatásnak teszik ki a berendezések belső felületét.

Szivattyúk

A vízforgatás leállítása miatt az öntvény házas szivattyúk háza és fém tengelye korróziónak lesz kitéve, a csőben maradt pára miatt, így újraindításkor a csúszó tömítések azonnal cserére fognak szorulni. A gépházban lévő pára pedig a szivattyúk villanymotorjában okoz rozsdásodást, ami az újraindítást hosszadalmas javítás után teszi majd csak lehetővé – a rozsda miatt a forgó részek beállnak.

Tömítések

A leengedett medence esetén a vízforgató rendszer karimás tömítései kiszáradnak, újraindításkor azonnal folyni fognak. Ezen az utánhúzás sem tud segíteni, aprólékos munkával az összes tömítést cserélni kell majd. A pillangószelepek tányér tömítései és tömszelencéi is átengednek majd, a kiszáradás miatti méretcsökkenés miatt, sok esetben ezek sem duzzadnak vissza. Mivel a hibájuk nehezen észlelhető, sok műszaki problémát okoznak majd újraindítás után, ha nem kerülnek azonnal felülvizsgálatra, illetve szükség esetén cserére.

Lezárt uszoda, feltöltött medencével

Lezárt uszoda, feltöltött medencével

Hőcserélők

A hőcserélő berendezés tömítéseinek kiszáradása is ugyanilyen következményekkel jár, figyelembe véve, hogy utánhúzásról lemezes hőcserélők esetén nem lehet beszélni. A PVC csőrendszer ragasztásai is jelentős hőmérséklet ingadozásnak lesznek kitéve üres állapotban, ez gyors öregedésükhöz vezet, mely után a csőkötések ragasztásai folyhatnak.

Mérő-szabályozó műszerek

A vízminőség ellenőrző analizátor mérő elektródái is kiszáradnak, ezek konzerválási lehetőségei korlátozottak. Ismételt használatba vétel után tehát ugyanolyan élettartamra számíthatunk, mintha üzemelne, az újraindításkor valószínűleg cserrére fognak szorulni.

Csökkentett üzemeltetési renddel a medencék és gépészet megfelelő állapota megőrizhető

A víz alatt tartott medence test és a vízforgató rendszer csökkentett paraméterekkel üzemben tartása fenntartja azokat a tervezéskor figyelembe vett üzemi állapotokat, melyek garantálják a rendszer elemeinek élettartamát.

Medencék letakarása

A legfontosabb lépés, hogy a medencék vízfelületét polietilén, polipropilén buborék fóliával le kell takarni, így a légkezelő berendezés fogyasztása akár 90 %-kal is csökkenthető. Valamint a víz vegyszer fogyasztása is kb 80 %-kal csökken. A víz hőmérsékletének 15 °C alá süllyedése után ez az érték tovább csökken. A fóliatakarás esetén viszont a vízbeesés nagyon veszélyes, a belegabalyodás esélye miatt, ezért táblákkal és lezárt ajtókkal akadályozni kell a medencetérbe jutást.

A konkrét esetre végzett számításunk kiindulópontja szerint a medencevíz hőleadása 100 – 300 W/m2, tervezési adat alapján. Ez párolgás során történik. Ha a vízhez hozzáérő fóliával, vagy új építés esetén motorral hajtott redőnnyel letakarjuk a vízfelszínt, akkor a párolgás és ezzel együtt a hőleadás radikálisan csökken.

Normál üzemben az uszodatérben 3 – 4 °C-al magasabb levegő hőmérsékletet célszerű tartani, mint a víz hőmérséklete, mivel ez komfortos és ebben az esetben a legkisebb a párolgás. A párát elektromos energiával, páramentesítő készülékkel távolítjuk el a levegőből, melynek célja a komfort fenntartása és az épület védelme.

Ha a vízfelszín letakarásra kerül, akkor az üzemen kívüli időszakban hagyhatjuk kiegyenlítődni a levegő és a víz hőmérsékletét, csak a harmatpontra kell ügyelni, hogy a falon ne legyen páralecsapódás. Ilyenkor kevesebb párát kell a levegőből eltávolítani, tehát a páramantesítő készülék ritkábban kapcsol be. A harmatpont a relatív páratartalom és a hőmérséklet függvénye, tehát mindkét változót figyelni kell.

Példa számítás a párolgási veszteségekre

170m2-es beltéri medence

Átlagos medence


(ahogy többnyire használják)

Átlagos medence


(kicsit jobb beállításokkal)

Télire üzemen kívül helyezett medence


(amit nem fűtenek, de páramentesítő működik)

Télire üzemen kívül helyezett medence


(amit nem fűtenek, páramentesítő nem működik)

Víz hőmérséklet

(°C)

30 28 15 15

Levegő hőmérséklet

(°C)

28 30 15 15

Relatív páratartalom

(%)

60 60 50 60

Párolgási vízveszteség üzem alatt

(kg)

67 42

Párolgási vízveszteség üzemen kívül

(kg)

20 10 7 6

Párolgással elveszített energia üzem alatt

(kW)

70 53

Párolgással elveszített energia üzemen kívül

(kW)

40 32 9,5 8,5

Párolgással elveszített energia üzem alatt

(W/m2)

412 312

Párolgással elveszített energia üzemen kívül

(W/m2)

235 188 56 50

Jól látható, hogy minden körülmény esetén érdemes letakarni a vízfelületet. Ezzel ugyanis a párolgással elveszített energia és a párolgási vízveszteség csökkenthető nagyon nagy mértékben.

Víz és levegő hőmérséklet kezelése, pára

A medencék fűtését le kell állítani. A medence vizek hőmérsékletét 5 °C-ig engedhetjük lehűlni. Ez általában, a földfelszín alá süllyesztett medencék esetén, nem igényli a fűtést, csak extrém hidegben. A helyiségeket 10 – 12 °C-on kell temperálni. A levegő mozgatását a vízkezeléshez hasonlóan, a gépek miatt, naponta rövid időre el kell indítani.

Ügyelni kell a levegő harmatpontjára: a levegő és az épület felületeinek hőmérséklete legyen mindig kiegyenlítve. Ezt harmatpont táblázattal, vagy erre specializált kalkulátorral lehet megállapítani, és relatív páratartalom mérést kell végezni legalább hetente, ha lehűl az idő.

Figyelni kell, hogy sehol a létesítményben ne alakulhasson ki fagyveszélyes hely. A temperálást időszakosan hőmérséklet méréssel kontrollálni kell. Erre megoldás lehet minimum-maximum hőmérsékletet regisztráló hőmérők kihelyezése.

A medencék és a gépészet élettartama érdekében feltöltve érdemes téliesíteni a fürdőket, de megtakarításra így is van lehetőség

A medencék és a gépészet élettartama érdekében feltöltve érdemes téliesíteni a fürdőket, de megtakarításra így is van lehetőség

A csökkentett üzemeltetéshez kapcsolódó feladatok

Mérőműszerek üzemben tartása

A vízminőség ellenőrző analizátort üzemben kell tartani. A megfelelő mennyiségű vegyszert be kell szerezni, ez azonban csak a szokásos mennyiség 1/8 – 1/10-ed része lesz, a medence letakarása esetén.

Vízforgatás

Lehetővé kell tenni, hogy a medencék vizét naponta az egyszeri átforgatási időnek megfelelő ideig lehessen forgatni, akár automatikus ki-be kapcsolással. Ez a példa esetében – 4,2 és 1,1 óra – kerekítve 5 és 2 óra vízforgató rendszer működtetést jelent. A medencék szűrőinek öblítését elegendő 2 hetente elvégezni, csökkentett ideig, a példában vizsgált uszodagépészet esetében kb. 4-5 percig.

Havaria események elkerülése

Mivel a leállás miatt valószínűleg nem lesz 24 órás felügyelet, a csőtörések és esetleges haváriák elkerülése érdekében a gépházban a padlószintre vízriasztó rendszert (telefonos vagy e-mail riasztás) kell telepíteni és napi egy alkalommal egy őrző személyzetnek körbe kell járni a gépészeti helyiséget, hogy szemrevételezze az állapotokat, és el kell végeznie a klór és pH érték mérést a medencékben, hogy a vízfertőtlenítés folyamatosan biztosított legyen.

Vízminőség vizsgálatok lemondása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felé le kell jelenteni, hogy az uszoda üzemen kívül lett helyezve, a vízminőség önellenőrző vizsgálatokat le kell mondani. Háromhavonta kell vízkémiai önellenőrzést csinálni, ilyenkor legalább vízkeménységet kell mérni.

A csökkentett üzemtől várható megtakarítások

A medencék korlátozott paraméterekkel történő víz alatt tartása jelentős megtakarítást hoz az újraindításig, és annak menetét is meggyorsítja. A javaslatok betartása mellett akár 70 – 90 %-kal csökkenthetők az üzemelési költségek, az alábbi pontokon:

  • Fűtési energia csökkenése (medencevíz és épület).
  • Légkezelő gép fogyasztásának csökkenése a medence letakarása esetén.
  • Vízforgatás elektromos energia csökkenése.
  • Vízfogyasztás és csatorna költség csökkenése.
  • Vegyszer felhasználás csökkenése.
  • Felügyelő személyzet munkaidejének csökkentése.

Szaktanácsadás, a Neptun Filter szolgáltatása

Több év zökkenőmentes üzemeltetés után váratlan vízkezelési problémája merül fel? Az energiapiaci és gazdasági körülmények miatt módosítani kell üzemeltetési körülményeket és megoldásokat? Mi megtaláljuk a megoldást! Több évtizedes tervezői és kivitelezői tapasztalattal állunk tervezési és szaktanácsadási ügyekben rendelkezésére.