A Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen szervizelhetők, ami nem utolsó szempont a választásnál. Még a több éves szivattyúk is kiválóan felújíthatók, ezért nem érdemes őket egy kedvezőbb árú, de kevésbé tartós alternatívára cserélni. Miből adódik a könnyű szervizelhetőség? Ismerje meg a Stenner szivattyú előnyeit cikkünkből!

Megbízható, precíz vegyszeradagolás hosszútávra tervezve

A Stenner perisztaltikus, falra szerelhető szivattyúk kifejezetten uszodavegyszer adagolásra lettek kifejlesztve és könnyű, megbízható használatuknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek. Központi vegyszertárolás esetén is optimális megoldást nyújtanak, mivel könnyen kialakítható velük a adagolt vegyszer vezetékrendszere.

A CE tanúsítvánnyal is rendelkező szivattyúk nagyon megbízható mechanikai szabályozást biztosítanak, amellyel a vegyszeradagolás precízen beállítható. Működésük egyenletes akár 6,9 bar nyomás mellett is.

Stenner vegyszeradagoló perisztaltikus szivattyú kivitelek

Ismerje meg a Stenner vegyszerszivattyú termékcsaládokat!

Fix / állítható adagolású modellek: szállítható mennyiség függvényében kínálnak fix és állítható adagolású modelleket normál és magas nyomású környezetbe is.Duplafejű kivitel: Nagy, közösségi uszodákba ajánlott, nagy mennyiséget adagoló szivattyú. Állítható és fix adagolású kivitelben is elérhető.Econ: Kevesebb alkatrészből álló sorozat, így karbantartása még gazdaságosabb és egyszerűbb.

A perisztaltikus vegyszerszivattyúk előnyei a membrán szivattyúkkal szemben

Perisztaltikus szivattyúk működése

A perisztaltikus szivattyúk a perisztaltika elvén alapulva görgőkkel masszíroznak egy vegyszerálló, kemény Santoprene anyagú csövet ami így a görgők közötti folyadékmennyiséget továbbítja. Nem szükséges lábszelep, mert levegőt is és folyadékot is szállít. Akár 4 m mélyről is gond nélkül felszívja a folyadékot és levegőt.Ennek következtében a vegyszer adagoló cső használható a vegyszer épületen belüli mozgatására is. 300m es szívó cső mellett 300m-es nyomócsövet is alkalmazhatunk, a vegyszeradagolás ilyen körülmények között is hibátlanul megvalósul.
Az adagolás nyomása 1.7-6.9 bar között változtatható így nem alakul ki extrém túlnyomás ami a gépházban uralkodó magas hőmérséklet miatt felmelegedett nyomócsöveket túlterhelné.
A működést nem akasztja meg levegő vagy részecske hozzákeverése a szállítandó folyadékhoz, sűrűbb, nagy viszkozitású vagy magas fajsúlyú folyadékokat is képes szállítani.

1. Minden alkatrésze a könnyű szervizelhetőséget támogatja

A Stenner szivattyúk mechanikus működésének köszönhetően élettartama alatt rendszeres karbantartást igényelnek bizonyos alkatrészek, kis odafigyeléssel azonban élettartama jócskán felülmúlja a membránszivattyúkét.

Munkacsövek

A Stenner szivattyúk munkacsövei Santoprene-ből készülnek, amely egy nagyon tartós anyag és a legtöbb vegyszernek kiválóan ellenáll.A munkacsöveknél természetes elhasználódás következik be, egy bizonyos idő után elfárad az anyag, ekkor csöpögést vagy a teljesítmény csökkenését tapasztalhatjuk.A munkacsövek élettartamát csökkenti:
  • kalcium és más ásványi anyagok lerakódása,
  • üledék okozta eltömődés,
  • inkompatibilitás adott vegyszerrel,
  • korrózió,
  • napfénynek való kitettség hosszan,
  • nem megfelelő használat.
A használat során a munkacső majdnem 2 centit is nyúlhat, ezért az új munkacső felhelyezéskor szorosnak tűnhet, de az ajánlott 2 perces teszt működés után ez a probléma megszűnik.
A védjegyzett QuickPro® technológiának köszönhetően a szivattyúfejben lévő munkacső csere könnyen, szakértő beavatkozása és szerszám nélkül cserélhető. A szivattyúház fedele lepattintással eltávolítható, majd a tetőt kinyitva a munkacső kivehető és az új munkacső behelyezhető.

Motor alkatrészek

Indukciós motor hajtja, amely nagyon tartós konstrukció, emellett tartósan biztosítja a szükséges forgási energiát. Az injektálási helyen mozgó alkatrész nélküli injektort használ, amely így kifejezetten időtálló.A motor meghibásodása származhat vízzel való érintkezésből, ennek azonban különös figyelmet szentelt a gyártó. A motor hűtéséről egy ventillátor gondoskodik, amely egyúttal a víz bejutását is megakadályozza.Nedves, párás környezetbe az egyfejű kivitelt vertikálisan, fejjel lefelé felszerelve ajánljuk, hogy megóvjuk a szivattyút a víztől.A motor forgó és egyéb alkatrészeit, fogaskereket, fogaskerék házat, forgórészt csapágyakkal, propellert és motortengelyt is készleten tartjuk.

Adagoló vezérlők és alkatrészeik

Az adagoló vezérlő a tüske segítségével szabályozza az adagolást. Elhasználódás esetén recsegő, ropogó hangot hallat, illetve a teljesítményében is csökkenést tapasztalhatunk.Annak érdekében, hogy az adagoló élettartamát megnöveljük, érdemes azt a modellt választani, amelynek a maximális adagolási teljesítménye közel esik a szükséges adagolási teljesítményhez, így a beállítógyűrűt nem a legalacsonyabb állásban használjuk.Az adagoló vezérlő minden alkatrészének ellátása biztosított. A vezérlőfej letekerés után egyszerűen szétszerelhető, majd a kívánt alkatrészt kicserélve, AquaShield™-del bevonva újra összeszerelhető.

2. Egymással kompatibilis alkatrészek raktárról

A különböző munkacsövek, szivattyúfejek, motoralkatrészek termékcsaládon belül többnyire minden modellel kompatibilisek, néhány esetben pedig az összes Stenner szivattyúval is, ami jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja a szükséges alkatrész beszerzését. Az alkatrészek kompatibilitását a gyártó honlapján alkatrészenként ellenőrizhetjük.
A legnépszerűbb Stenner adagoló szivattyúhoz nagyon széles alkatrész skálát tartunk raktáron.

3. Egyszerű, de megbízható felépítés

A jól átgondolt, egyszerű felépítés óriási előny a szervizelésnél. Már a Stenner Classic sorozata is alapvetően kevés alkatrészből áll, de az Econ termékcsaládot kifejezetten abban a szellemben fejlesztették ki, hogy a lehető legkevesebb alkatrészből álljon. Ebből adódóan kevesebb alkatrész tud meghibásodni is. Felépítése egyszerű, de tartós, így a karbantartás olcsóbb, könnyebb és gyorsabb.
Működés közben a vegyszer végig a csőben halad, nem érintkezik levegővel vagy más alkatrészekkel, ezáltal nem okoz gondot az alkatrészek vegyszernek való kitettsége.
A három részből álló görgősor megakadályozza a visszafolyást, a túladagolást vagy folyadékvesztést, ezért visszacsapó szelepre vagy gázszelepre nincs szükség.

4. Szárazon tartás alatt nem sérül

A membránszivattyúkkal ellentétben, amelyek “érzékenyek” a szakaszos működtetésre, a Stenner vegyszeradagoló szivattyúk önfelszívó képességüknek köszönhetően probléma nélkül állítható újra munkába rövidebb, vagy akár hosszabb kihagyás után is.A Santoprene munkacsöveket pedig még az illékony vegyszerek sem szárítják ki.

5. Költséghatékony felújítás

A szivattyúk egyszerű felépítésének köszönhetően általános karbantartásuk és alkatrészeik cseréje is könnyen, rövid idő alatt kivitelezhető, így a javítási költségek nem szöknek az egekbe. A görgősor és a munkacső cseréje helyben, leszerelés nélkül is elvégezhető, szakműhelyünkben pedig nagyjavítást, vagy komplett felújítást is el tudunk végezni.

Membránszivattyúk hátrányai a perisztaltikus szivattyúkkal szemben

Membránszivattyúk működése

A membrán szivattyúk nagynyomású (akár 20 bar) rendszerekbe történő adagolás esetén ideálisak akkor, ha a működésre folyamatosan szükség van. Szakaszos működtetés esetén problémát jelent a légtelenítés, speciális vegyszerek esetén probléma lehet a sokféle anyagminőségből álló, sok alkatrész, ami a vegyszerrel érintkezik.Fontos alkatrésze a lábszelep ami a felszívás folyamatosságát biztosítja, és az injektor ami a célfolyadékba fecskendezi az adagolt vegyszert. Fontos feltétele a működésnek, hogy a célfolyadéknak legyen nyomása.
Az uszodatechnikában a membrán szivattyúk előnyös tulajdonságai idővel akár hátrányt és problémávát is jelenthetnek.
A Neptun Filternél a perisztaltikus szivattyúk mellett helyeztük le voksunkat, mert fenntartásuk hosszútávon egyszerű és gazdaságos. A leggyakoribb Stenner perisztaltikus vegyszerszivattyú alkatrészeket raktáron is tartjuk, így gyors szervizszolgáltatást tudunk biztosítani ügyfeleinknek.