Acél homokszűrő tartály tisztítás és felújítás

Szakértelem és odafigyelés a tervezéstől a felújításig

Miért és mikor szükséges a homokszűrő tisztítása és felújítása?

Az uszodatechnikában elterjedt homokszűrő tartály rendszerint kívül és belül is festett acél tartály, melybe két csövön keresztül közlekedik a víz. A felső csövön áramlik be a tisztításra szánt víz, míg az úgynevezett fenéklemez alá csatlakozó alsó csövön áramlik ki a tisztított víz. A fenéklemezen lévő lyukakon keresztül áramlik le a víz az alsó csőhöz. E lyukak felett réselt szűrőgyertyák vannak, melyeken csak 0,3 mm-nél kisebb részecskék tudnak áramolni. A fenéklemez és a szűrőgyertyák tartják a szűrőhomokot. A lyukak és így a szűrőgyertyák száma négyzetméterenként 70-80 db.

 Elhasznál homok eltávolítása a homokszűrőből 

A homokszűrő tisztítását és felújítását addig lehet elvégezni amíg az acél át nem lyukad, el nem vékonyodik. Ez nagyjából 6-8 évenkénti felújítást tesz szükségessé.

A felújítás gyakorisága nagyban függ az elektrokémiai korróziótól, ami egyenpotenciálra hozással (EPH) nagymértékben csökkenthető.

Mit érdemes tudni az acél homokszűrő tartály felújításáról?

1. A töltetcsere és tartály felújítás menete

A felújítás során a szűrő belsejéből eltávolítjuk a homokot, kiszereljük a szűrőgyertyákat és a minta illetve darabszám alapján megrendeljük az új szűrőgyertyákat. A szűrő belső felületét rozsdamentesítjük, homokszórással és kézi csiszolással. Ha a szűrő belseje fémtiszta akkor a hidroglóbuszokban is használt, ivóvíz engedélyes nagy keménységű festékkel kifestjük a szűrő belsejét. Ennek száradási ideje 1 hét.

 

A bebúvó nyílás kialakítása után, tudjuk mi is a munkánkat elvégezni

2. Oldal búvónyílás kialakítása

Bizonyos homokszűrők esetén ki kell egészíteni a felújítási műveletsort egy oldal búvónyílás kialakításával, mivel a szűrő gyártója nem gondolt a későbbi karbantartásra. A hetvenes- nyolcvanas években még készítettek olyan szűrőket, ahol nem lehetett a homokot kitermelni, előfordult, hogy az ilyet használó üzemek szanálásakor a kilencvenes években újra eladták és újra beépítették ezeket a szűrőket. A búvónyílás kialakítása után tudjuk a tisztítást és felújítást elvégezni, illetve ennek segítségével lehet majd a homokszűrőt a későbbiekben szakszerűen karbantartani, így megóvni az állapotát.

Azoknál a homokszűrő tartályoknál, ahol a felső nyíláson kívül nincs más nyílás, a szakszerű felújítás az alábbi elemeket tartalmazza:

  • fenék búvónyílás,
  • alsó búvónyílás,
  • betekintő ablak.

Jól érzékelhető, hogy az alsó búvónyílás a műszakilag indokolt minimum követelmény a szűrő működtetéséhez, ha azt karban is szeretnénk tartani.

3. Mit jelent, ha “homokol” a szűrő?

A homokszűrők állapotára az üzemeltetés során utalnak jelenségek, például amikor a szűrők már homokot hordanak időnként a medencékbe („homokolnak”). Ebből arra következtetünk, a szűrőgyertyák már elöregedtek és hamarosan átszakadnak, helyenként már sérültek. Ez természetes kopás eredménye, ilyenkor a sérült szűrőgyertyákon keresztül átjut a homok és a vízcsöveken keresztül bekerül a medencébe. Az ilyen mértékben leromlott állapotú szűrőkkel nem lehet üzembiztosan működtetni egy medencét, mivel nagy az esély rá, hogy működés közben annyira átszakadnak a szűrőgyertyák, hogy a teljes homokmennyiség a medencébe sodródik.

 

A szűrőtöltetek megkötöttségét és a gyorsacél tartályok belső felületének állapotát célszerű megrendelés előtt meghatározni.

 

A homokszűrő tisztítás és felújítás folyamata

1. Új homoktöltet leszállítása a helyszínre és betárolása.

A felújítási munkát akkor érdemes megkezdeni, amikor biztosítottak a gyors befejezéséhez szükséges feltételek, rendelkezésre állnak az eszközök.

2. Kitermelt homok elhordása, konténerbe helyezése

Használt homok kibontása, eltávolítása a szűrőtartályból. Fontos tényező, hogy a homokot a szűrőkből porhanyós állapotban lehet kitermelni, ha a vízkövesedés miatt a homok cementálódott, tömbösödött, akkor már jóval nehezebb a kibontása, esetenként csak vésni lehet. Ha a szűrők kinyitásakor ezt tapasztaljuk, a többlet munka szükségessége miatt az előzőleg kiajánlott árat újra kell tárgyalni, a homok kötöttségének mértékét figyelembe véve.

3. Homokszűrő feltárása, állapotfelmérés

  • A szűrőkbe bevezetett felső csövek egy tölcsérben végződnek, szűrőnkét egy darab van. Amennyiben a belső csövek nagyon rossz állapotban vannak, akkor javasoljuk ezek cseréjét. Ezekre a tételekre külön árajánlatot szoktunk adni, mert igen ritka, hogy tönkremenjenek, de elvétve azért előfordul.
  • A homokszűrő szétszedésekor látható, kisebb tűhegynyi lyukak jól javíthatók, a nagyobb elvékonyodások azonban a szűrő életartamának végét jelzik ilyenkor értelmetlen a szűrőkre pénzt áldozni. Felmérésünk során megállapítjuk, hogy biztonsággal javítható-e a szűrő.
  • szűrőgyertyák: A megbontás során megállapítjuk a szűrőgyertyák típusát, mennyiségét, megrendeljük az új szűrőgyertyákat, valamint a szükséges O-gyűrűket, tömítéseket is a tömítendő felületekre. (Gyakorlat alapján az ismert tartályokra ezt a lépést előzetesen meg lehet tenni.)

4. Szűrőgyertyák kiszerelése

Az előregedett szűrőgyertyák eltávolítása a tartály megtisztításának következő nagy fázisa.

5. Homokszűrő tartály belső felület homokszórása és festése

Ivóvíz engedélyes, műbizonylatos bevonat rendszerrel, több rétegben. A belső festésnek vízhigiéniai oka van, a rozsdás felületen kiirthatatlan mikrobák tudnak megtelepedni. Ezen kívül a tartály anyaga lassan átlyukad és a tartályt le kell selejtezni. Ez a folyamat megelőzhető a rozsdamentesítéssel és felület kezeléssel. Azonban a homokszűrők belső festését, amennyiben a belső felülete kifogástalan állapotban van, el lehet hagyni. Ezt mindig a megbontás után lehet megállapítani.

6. Szűrőgyertyák beszerelése

Négyzetméterenként 70-80 szűrőgyertya beszerelése a szükséges tömítésekkel, O-gyűrűkkel.

7. Új szűrőtöltet betöltése a tartályba.

A tartályok kvarchomok töltet cseréje, kiváló minőségű német égetett kvarchomokkal történik, a gyártó által előírt frakciók alkalmazásával. Az égetett kvarchomok homogén, idegen ásványokat és szemcséket nem tartalmaz, szennyezőktől teljesen mentes.

A szűrőtöltet kvarchomok helyett zöldüveg is lehet. A zöldüveg tisztított zöld és barna palack üvegből, őrléssel készül. Az őrlés során egyedülálló módon vákuumot alkalmazunk, mellyel a por mennyisége radikálisan csökkenthető. Az így kapott üvegszemcséket osztályozzuk, majd 3 frakciót alakítunk ki. A szűrőtöltetet hasonlóan alakítjuk, mint kvarchomok esetében. A zöld és barna üveg fémtartalma miatt alkalmas egyedüliként szűrőüveg gyártására. Megfelelően kemény, ezért a szemcsék nem repednek be, nagyon kopásálló, ezért a töltet szinte semmit nem kopik az évtizedek során. A fémtartalom miatt a szemcsének van egy enyhe negatív töltése ennek következtében a kvarchomoknál tapasztalható vízkövesedés és ezt követő kopás nem tapasztalható és a biofilm megtapadása is ezáltal gátolva van. A három legnagyobb előnye tehát a kevesebb mikrobiológiai probléma, a rövidebb öblítési idő, és a nagy tartósság.

8. Üzempróba

A szűrőtöltetek megkötöttségét és a gyorsacél tartályok belső felületének állapotát célszerű megrendelés előtt meghatározni.

Kapcsolat

Akár konkrét árajánlatra, szervizre, alkatrészre vagy tanácsadásra van szüksége, szakmailag felkészült csapatunk várja érdeklődését.

Iratkozzon fel
szakmai hírlevelünkre!

Értesüljön újdonságainkról! Csatlakozzon uszodai és közületi medence gépészeti szakmai közösségünkhöz a hírlevelünkre történő feliratkozással!