Referencia

Aquaworld Budapest

Aquaworld szűrőtartályok felújítása

20 szűrőtartály komplett felújítása

A budapesti Aquaworld közép-európa legnagyobb fedett szálloda- és élményfürdő-komplexumaként nagyon komoly medencegépészettel rendelkezik. A fürdő 2008-as nyitása óta már 10 év eltelt, így a homokszűrő tartályok felújítása esedékessé vált, mellyel cégünket bízták meg.

A nyomás alatti gyorsszűrők - azaz homokszűrők - felújítása 2017 őszén indult és a 18 homokszűrő, illetve 2 vastalanító tartály felújítása 2020 márciusában ért véget.

A több mint 2 éves projekt alatt mind a 20 tartály teljes felújításon és homokcserén esett át. A tartályok változó állapotban voltak, akadtak homokoló és lyukas szűrők is, de voltak olyanok is, amelyek bár még működtek, látható volt, hogy felújításuk a közeljövőben esedékes lesz. Az ütemtervet a műszaki vezetés határozta meg prioritási sorrendben, természetesen a homokoló tartályokkal kezdve, így a medencéket csak rövid időre kellett kivonni a használatból.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a homokszűrők felújításához egy-egy medencét 2-3 hétre kellett leállítani. Mivel a festék száradási ideje 1 hét, ezért inkább a 3 hetes ciklusok voltak a jellemzőek.

Felújított tartályok

18 homokszűrő és 2 vastalanító

Projekt időtartalma

több mint 2 év

Mire szolgálnak a vastalanító tartályok?

A vastalanító tartály a kútból érkező víz szűrésére alkalmas. A kútból érkező víz használata rendkívül gazdaságos - amely különösen ekkora vízigény mellett nem elhanyagolható szempont - de ugyanakkor magas a vastartalma is.

Honnan ismerhető fel, ha a medence vizének magas a vastartalma?

  • A vas klórral vegyítve zöldes színt kölcsönöz a víznek, mintha algás lenne.
  • Vastartalomtól függően akár sárgás-barnás színt is felvehet a medence vize.

A vastalanító tartály segítségével a medence pótvizének a vastartalma csökkenthető, így a kútvíz használata semmiféle negatívumot nem von magával.

A vastalanító tartályok felújítása ugyanúgy zajlik, mint a homokszűrőtartályoké.

Hogyan zajlik a felújítás?

A gyorsacél tartályból első lépésként kitermeljük a homokot. A 10-12 éves tartályok általában már erősen korrodálódnak, ezért homokszórással a tartály belsejét alaposan kitisztítjuk. Majd a tiszta tartály egy kétkomponensű epoxi bevonatot kap, amely védelmet nyújt a korrózió ellen. Kb. 1 hét száradási idő után behelyezzük az új szűrűgyertyákat és friss, égetett kvarchomokkal töltjük meg a tartályt.

Milyen gyakran szükséges a homokcsere közületi medencék szűrőjében? Tájékozódjon cikkünkből!

Miért érdemes a felújítás mellett dönteni?

Fürdők és wellness központok létesítésénél a szűrőtartályok élettartamát kb. azonosra tervezik az épületével, ami 25-50 év, azonban ez csak akkor igaz, ha a tartályok rendszeresen karban lesznek tartva. Rendszeres felújítással élettartamuk gyakorlatilag végtelen, erre azonban gyakran nem kerül sor.

Ha a szűrőtartály lemeze elvékonyodik, apró lyukak jelennek meg rajta, akkor előfordul, hogy már nem lehet felújítani. Ezesetben komoly fejtörést okozhat a tartály cseréje, ha a gépház egy alagsori pincehelyiségben van és az új tartály behelyezése csak az épület megbontásával lenne lehetséges.

Természetesen a gazdaságosság sem utolsó szempont. A 7-8 évente esedékes felújítás az új tartály árának töredéke, míg felújítás nélkül a tartályok átlagos élettartama 10-12 év.

Kapcsolódó termékek

Szűrőtöltet

Defender® perlit szűrők

Csőjavító termékek

Kapcsolat

Akár konkrét árajánlatra, szervizre, alkatrészre vagy tanácsadásra van szüksége, szakmailag felkészült csapatunk várja érdeklődését.

Iratkozzon fel
szakmai hírlevelünkre!

Értesüljön újdonságainkról! Csatlakozzon uszodai és közületi medence gépészeti szakmai közösségünkhöz a hírlevelünkre történő feliratkozással!