Új pályázat került kiírásra a Széchenyi Terv Plusz, Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázati rendszerében. A TOP Plusz 2.1.1-21 pályázat az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére biztosít vissza nem térítendő támogatást.

A Széchenyi Terv Plusz (2021-2027 ) az európai uniós költségvetési ciklus hazai pályázati rendszere.

A TOP Plusz 2.1.1-21 célja környezetkímélő technológiák bevezetése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A pályázat kiváló lehetőséget kínál az önkormányzati fürdők üzemeltetőinek a berendezések cseréjére vagy korszerűsítésére. Ebben a cikkben összeszedtük a pályázat fürdőket érintő legfontosabb információit.

Milyen fejlesztésekre igényelhető a támogatás?

A pályázati felhívás 11.oldalán kiemelten szerepel a fürdőkre vonatkozó kitétel, amely kimondja, hogy kizárólag olyan energetikai célú fejlesztések támogathatók, melyek a helyi, térségi jelentőségű gyógyfürdő területén, a felhívás 2.1.1. 1. – 6. pontjai tevékenységen túl kerülnek megvalósításra, mint például:

 • Épületenergetikai fejlesztések, hőtermelők, hőelosztók, légkezelők és épületklímák fejlesztése, épület- és technológiai automatizálási tevékenység, világítás, abszorpciós központi hűtőberendezések telepítése és kompresszoros folyadékhűtő kiváltása, gépészeti rendszer korszerűsítés, hőszivattyú beépítés, puffertároló kialakítás.
 • Termálvíz kutak létesítése és bővítése, felújítása, kúttechnológiai fejlesztés, csurgalékvíz-, uszoda- és termálvíz hőtartalmának hasznosítása, a keletkező hulladékhő gyógyfürdő területén kívüli hasznosítása kizárólag középületek meglévő fosszilis energiaigényének kiváltására, amennyiben energetikai számítás alapján a kalkulált üvegházhatásúgáz-csökkenés mennyisége a tárgyi projekt keretében ÜHG csökkenés indikátor hozamként elszámolásra kerül.
 • Kísérőgáz hasznosítás, beleértve a gyógyfürdő területén kívüli hasznosítást, amennyiben az abból származó üvegházhatásúgáz-csökkenés a tárgyi projekt keretében az ÜHG csökkenés indikátor hozama részeként vállalásra kerül.
 • Fotovoltaikus kiserőművek telepítése és bővítése az 50 kW – 499,99 kW teljesítmény tartományban.
 • Egyéb, a vízkezeléshez, medencetechnológia kialakításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó fejlesztések, vezetékek és szerelvények hőszigetelése, medence takarás, mérőrendszerek kialakítása.

A pályázat ezen követelményrendszerének tökéletesen megfelel az általunk javasolt NEPTUN FILTER DEFENDER® PERLIT SZŰRŐ, amely azon felül, hogy a víz felszínéről gyorsan és hatékonyan távolítja el a lebegő anyagokat, kevesebb vizet használ az öblítéshez és kevesebb elektromos áramot igényel a működéshez.

Neptun filter defender perlit szűrő

Ki nyújthat be támogatási kérelmet?

A támogatási kérelmet az alábbi szervezetek jogosultak benyújtani:

 • Helyi önkormányzatok (GFO 321); megyei önkormányzat (GFO 321), illetve megyei önkormányzat (GFO 321) a 2.1.1. 7) tevékenység vonatkozásában kizárólag konzorciumvezetői státusszal
 • Megyei önkormányzat (GFO 321) a kisebbségi tulajdonában álló épületek vonatkozásában, amelyek tekintetében egyúttal az állam a további (többségi) tulajdonos;
 • Helyi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 322);
 • Helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 37);
 • Helyi önkormányzatok társulása (GFO 327);
 • Többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (GFO 11; 572; 573; 575; 576).

A fent leírt információk csak tájékoztató jellegűek, további részletekért látogasson el a TOP Plusz pályázati weboldalára és olvassa el a teljeskörű tájékoztatót.

Hogyan lehet benyújtani a pályázatot?

A TOP Plusz 2.1.1-21 pályázat részletes útmutatója elérhető a palyazat.gov.hu weboldalon, a megfelelő kitöltőprogram kiválasztása után a pályázat benyújtása FAIR regisztrációt követően lehetséges.

Segítünk pályázatában!

Amennyiben megfelel a feltételeknek, szüksége van a kiírásban ismertetett fejlesztésekre és jogosult a pályázásra, forduljon hozzánk bizalommal és mi segítünk Önnek a pályázathoz szükséges műszaki dokumentáció előállításában.