A Defender® perlit szűrőt 2004-ben fejlesztette ki a Neptune-Benson amerikai vállalat, amely azóta is a legkorszerűbb szűrési eljárásnak számít az uszodatechnikában többek között olyan előnyök miatt, mint a kisebb helyigény és költséghatékonyabb működés. Cikkünkben a Defender perlit szűrő működési elvét, előnyeit és ezzel a technológiával megvalósult projekteket mutatunk be.

finom fehér por
A perlit szűrőanyagként egy 20 mikron méretű szemcsékből álló finom fehér por

Hogyan épül fel a Defender® nyomás alatti perlit szűrő?

A nyomás alatti perlit gyorsszűrő felületi szűréssel működik a kb. 3 mm vastag perlit szűrőanyagon keresztül. A flextube flexibilis szűrőelemekre rakódik fel az áramlás hatására a perlit réteg. Az alulról felfelé történő szűrés sebessége 1,2-4 m/h között mozog, finomsága 1 mikron alatti.

A műanyag szál-fonat borítású szűrőelemeket belülről egy rozsdamentes acélrugó tartja állandó feszes állapotban. Ezáltal annyira tartósak, hogy sohasem kellett még egyet sem kicserélnünk elhasználódás miatt.

Szűrőtartály bump lüktető pumpa
A BUMP lüktető gumipumpa leereszt majd újra felfúvódik a pulzálás során

A szűrőtartály fém részei nem érintkeznek a vízzel, mivel a tartály minden belső része két komponensű epoxy bevonattal van ellátva. A bevonat még a tömítések hornyaiban is végigfut. A tartály időszakos karbantartása (5 évenként) nem igényel speciális eszközöket, mivel a tartály tetejének kinyitását a tartályra szerelt emelődaru segítségével végezzük.

A Defender® perlit szűrő működési elve

Ahogy a BUMP (lüktető) gumipumpa leereszt (A), a cső burkolata lesüllyed, és ezáltal meglazítja a szűrőanyagot és az összegyűjtött hulladékot. A BUMP (lüktető) gumipumpa újra-felfúvódása (B) megemeli a cső burkolatát és a vizet a Flexibilis csövekbe kényszeríti, ezáltal finoman kitágítva azokat, hogy az összes anyag teljes mértékben leváljon és távozzon. Ez a lüktetés 10 db pulzálásból áll, hogy biztosítsa a teljes megtisztulást. 

Cirkuláció folyamat ábra
Cirkuláció (PRECOAT) mód

A töltet összeállásának megakadályozása érdekében a perlitet naponta egyszer porítani szükséges. A porítást a berendezés automatikus módon elvégzi. A folyamat során a szűrőelemeket tartó lapot 10 alkalommal egy mechanizmus megemeli. Az emelés során a víz a szűrőtartály felső részéből az alsó részbe áramlik a szűrőelemeken keresztül. Az áramlás lemossa a perlitet a szűrőelemekről és turbulens áramlást okoz a tartálytérben. A perlit így fluid állapotba kerül és apró szemcsékre esik szét. A folyamatot „PUMPING” üzemmódnak nevezzük. A PUMPING üzemmódot a cirkuláció követi, majd a szűrés, ez a folyamat a napi forgatási időből 10 percet vesz el, ezalatt a fürdőzés folyamatos marad a medencében.

Defender csővezeték
Szűrő mód

A Defender® perlit szűrő szűrőciklusai

Üzemindítás

  • Szűrőanyag feltöltés
  • Rendszer-feltöltés
  • Cirkuláció (PRECOAT) mód
  • Szűrő mód

Napi üzem

  • “Lüktetés” (BUMPING) mód
  • Cirkuláció (PRECOAT) mód
  • Szűrő mód

Szűrőanyagcsere

  • Szűrőanyag leengedése és Flexibilis csövek öblítése
  • Flexibilis csövek kitisztítása

Tele innovatív megoldásokkal

Vákuumtovábbítás 

A perlit cseréjekor a zsákokban tárolt perlitet be kell juttatnunk a kiürített szűrőtartály belsejébe. A művelethez a berendezés tartalmaz egy vákuum képző egységet (gyakorlatilag egy porszívó elvén működő légszívó). A menü rendszer utasítására benyomjuk az indító gombot és egy mérleg segítségével a szűrő belsejében keletkező vákuum hatására a perlitet beleszippantjuk a szűrőbe. A művelet néhány percet vesz igénybe, nem jár porral és teljesen tiszta.  Egy perlites zsák 11kg perlitet tartalmaz, a legkisebb berendezésbe 4kg a legnagyobba 58kg perlitet kell beleszivatnunk.

Belső hidraulika

A szűrő belső elrendezése minden méret és típus esetén más és más. A berendezések ideális belső kialakítását végeselemes módszer (CFD) tervezés és szimuláció segítségével végezték. Ennek köszönhető, hogy a korábbi évek próbálkozásai egy sikeres termék kialakításához vezettek. Minden méret esetében ideálisan lamináris a felfelé irányuló vízáramlás, turbulens áramlatok nem sértik meg a perlit felrakódásának folyamatát.

Emelődaru

A karbantartás egyszerűvé vált annak köszönhetően, hogy a szűrő nehéz teteje egy emelő mechanizmus segítségével könnyen nyithatóvá válik. Ez az emelő a szűrőberendezés tartozéka.

A gyártó a berendezés teljes életartamát tekintve készítette el a típusokat. A gyártás filozófiája is az, hogy a szűrőberendezés élettartama megegyezik az épület életartamával.

A Defender® perlit szűrő előnyei

Kisebb helyigény

A homokszűrőkhöz képest jelentősen kisebb helyigény, ez felújításkor műemlék épületeknél kiemelt előny. A homokszűrőkhöz viszonyítva nagy méretek esetén elérhető akár 75%-os helymegtakarítás is.

Kisebb a csatorna csatlakozása

A csatorna csatlakozás a nagyon kevés öblítővíz miatt több dimenzióval kisebb, mint a homokszűrők esetében. Nincs rövid ideig tartó intenzív öblítővíz terhelés, ennek következtében a csatornahálózat több eleme is kisebb méretűre tervezhető.

Kevesebb pótvíz és vegyszer szükséges

A kevés lebegőanyag miatt, a mélységi szűrés hiánya miatt és az optimális, csak az előírások érdekében beadagolt pótvíz miatt csökken a vegyszerfelhasználás (USA tapasztalatok szerint 25%-kal), de a homokszűrőkhöz viszonyítva mindenképpen csökken valamilyen mértékben. A tapasztalatokat az első eladott szűrő óta figyeli a gyártó, a 3-4 hetenként történő perlit csere semmilyen befolyást nem gyakorol a vegyszerhasználatra.

Hatékony UV fertőtlenítés

A kevés lebegőanyag (1 mikron alatti szűrés) miatt az UV fertőtlenítés hatékonysága rendkívül nagy. Az ivóvízre vonatkozó előírásokat meghaladóan csökkenti a víz zavarosságát.

Kevesebb energia fordítandó melegítésre

Az optimális pótvíz-felhasználásnak köszönhetően a medencevíz melegítése is az ideális értéken tartható.

Nincs szükség visszamosóvíz tároló tartályra

A működési mechanizmus feleslegessé teszi a visszamosóvíz tároló tartályt és költséges nagy átmérőjű szennyvíz-elvezető vezetéket. Érdektelenné válik a gravitációs visszaöblítés, aminek hiánya a homokszűrők esetén olyan sok működési problémát okoz. 

Kisebb kiegyenlítő tartályra van szükség, mivel az öblítővízre nem kell a méretezéskor kalkulálnunk.

A szűrő berendezés tökéletesen együttműködik a frekvenciaváltóval szabályozott vízforgató szivattyúkkal. Akár a maximális teljesítményének az 1/3 részére is csökkenthetjük a forgatási térfogatáramot.

Perlit szűrő előnyei egy úszómedence példáján keresztül

Egy átlagos 688 m3 víztérfogattal rendelkező úszómedencét vizsgálva, ahol a vízfelület 312 m2, az előírt 2 m3/fő vízforgatási teljesítménnyel számolva: 124 m3/h vízforgatás szükséges. 

Amennyiben a szűrést homok szűrővel oldjuk meg, ebben az esetben ez 2 db 1600 mm átmérőjű szűrővel lehetséges, ahol a csatorna csatlakozásának névleges átmérője 100 mm.

Defender® Perlit szűrővel mindehhez csupán 1 db 850 mm átmérőjű szűrőre van szükség 80 mm-es csatorna csatlakozással.

Perlit szűrővel megvalósult nívós projektek szerte a világon

Az első kiemelt projekt, ahol a Defender® perlit szűrők bizonyíthattak a 2013-as FINA-világbajnokság volt Barcelonában. Míg korábban a versenymedencék szűrését 18 db homokszűrővel oldották meg, Defender® regeneratív média szűrőkből csupán 2 db-ra volt szükség.

Hazai piacon már Defender® perlit szűrővel szerelt gépházak: Budapesten a Belvárosi Sportuszodában, Szegeden a Tiszavirág Sportuszodában.

Ezen kívül Európában Defender® perlit szűrőkkel találkozhatunk az Aabybro Swimhall-ban Dániában, a Tottenham Green-ben az Egyesült Királyságban és más dán, ír és walesi uszodákban is. Az USA-ban és Kanadában még szélesebb körben elterjedt a technológia.