A napi szintű medencetisztítási feladatok elvégzésére számos technológia közül válogathatunk a piacon, melyek közül az egyik legnépszerűbb lehetőség a medencetisztító robot. A robotok esetében az egyes típusok közötti döntéskor a teljesítmény és a tartósság a legfontosabb szempontok.

A berendezések meghibásodása az uszoda üzemeltetésének ideiglenes leállítását eredményezheti. A kedvezőbb árú, de kevésbé tartós robotok gyártói nem minden esetben garantálják az azonnali szervizelést, valamint a hibás, cserélni kívánt alkatrészek se mindig elérhetőek raktáron.

A Hexagone medencetisztító robotok a fent említett problémák kiküszöbölésére kínálnak hatékony megoldást. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi teszi a Hexagone robotokat kivételesen tartóssá, valamint, hogy egyszerű karbantarthatósága hogyan biztosítja a folyamatos üzemeltethetőséget. A Hexagone PEPS 300 medencetisztító robotokról egy korábbi cikkünkben olvashat.

Miben rejlik a Hexagone robotok megbízhatósága?

A vízminőség romlásának elkerülése és a látogatók elégedettségének megőrzése érdekében szükséges a medencék tisztítását napi szinten elvégezni. A robot a medencevíz-kezelés fontos eleme, amelynek jelentős üzemóra után is zavartalanul el kell végeznie a feladatát. Ebből kifolyólag az uszoda üzemeltetők a folyamatos üzemeltethetőséget és a robosztus, tartós felépítést tartják a legfontosabb szempontoknak a medencetisztító robotok kiválasztásakor.

A Hexagone medencetisztító robotok megfelelnek a fent említett elvárásoknak, mivel a robotokat, – az esetleges funkcionális problémák kockázatának minimalizálása érdekében – a szervizmérnökök iránymutatásai alapján folyamatosan fejlesztik és újítják. A sokéves szakmai tapasztalatnak köszönhetően az elmúlt 10 évben már csak finomítás jellegű újításokat kellett eszközölni.

A robotok üzemeltethetősége iránti gyártói elkötelezettséget jól szemlélteti a cég Hexabox nevű, egyelőre csak Franciaországban elérhető szerződéses szolgáltatása, melynek keretében a gyártó fix éves díjért garanciát vállal többek között a helyszíni szervizelésre és a komponensek cseréjére a szerződés időtartamára.

Mivel garantálja a gyártó a robotok hosszú élettartamát?

A Hexagone robotok vázszerkezete tengerészeti szabványnak megfelelő rozsdamentes acélból készül, így az szinte örökéletű.

A berendezést a Magellan szoftver navigálja, melynek köszönhetően a(z) 

  • medence formájától függetlenül,
  • akadályokat kikerülve és
  • bármilyen medence burkolaton

többféle programban és sebességgel képes a medencetisztítási feladatok elvégzésére.

A felületek tisztítását PVA és PVC kefékkel lehet elvégzi, melyek közül a PVA kefék a csempézett és fóliás medencék, a PVC kefék a festett medencék tisztításában a leghatékonyabbak. A kefék elhasználódás esetén párban cserélhetők.

 A bolygóműves motorok saját hűtőrendszerrel lettek ellátva, ezért a berendezés folyamatos, tartós használat mellett sem melegszik túl.

Hány év garanciát vállal a Hexagone az alkatrészekre?

A strapabíró rozsdamentes acél vázszerkezetre 7, míg a kocsi rozsdamentes acél vázára 1 év garanciát vállal a Hexagone.

A motor és a szivattyúk esetében 2 évig, az elektromos alkatrészek esetében 1 évig van lehetőség a garanciális javításra vagy cserére.

Hogyan zajlik a Hexagone medencetisztító robotok karbantartása?

A Hexagone medencetisztító robotok minimális de rendszeres karbantartást igényelnek, így élettartamuk jelentősen növelhető. A felmerülő funkcionális hibák, sérült komponensek azonosítását a berendezés diagnosztikai programja teszi egyszerűvé.

Ebben a bekezdésben szemügyre vesszük, hogy mivel járul hozzá a diagnosztikai program a problémák azonosításában és hogy mire kell figyelni az egyes alkatrészek esetében.

Diagnosztikai program

A Hexagone medencetisztító robotok alkatrészeinek állapotát működés közben egy integrált diagnosztikai program monitorozza és folyamatosan hibajegyzéket készít, amely alapján jelzi a konkrét hibákat. A program azonnal leállítja az eszköz működését, ahogy problémát észlel, ezzel védi az alkatrészeket a meghibásodásból adódó sérülésektől.

Hexagone robot monitorozása
A Hexagone robot működésének monitorozása

A diagnosztikai program érzékeli és jelzi, ha a porszívó zsákja megtelt és üríteni szükséges. Továbbá képes azonosítani és jelezni a robot rendellenes mozgását, valamint a kábel elakadását vagy megcsavarodását.

A helyszínre kiszálló munkatárs a hibajegyzék alapján azonosítja a problémát és elvégzi a szükséges lépéseket annak javítása érdekében.

Kopóalkatrészek

A robotok mozgó alkatrészei, a kefék, szűrők és a kerekek a közvetlen igénybevétel következtében a többi alkatrésznél gyorsabban elhasználódnak. Pótlásuk minden esetben gyors és egyszerű.

Kefék

A berendezés legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrészei a felületek tisztítását végző kefék. Cseréjük akkor válik szükségessé, amikor a sörték vagy PVA szivacsok elkopnak és felületük simává válik. A kefék cseréje gyorsan, mindössze egy óra alatt a helyszínen elvégezhető.

Szűrők

A szűrők esetében a legnagyobb problémát a szűrőzsákba beszáradó kosz okozza, ezért a tisztításuk a takarítási ciklusok befejezése után a legcélszerűbb. Takarításkor a szűrőhöz az “esernyős nyitásnak” köszönhetően egyszerű hozzáférni. Ezzel a kis odafigyeléssel maximalizálható a szűrők élettartama. Átlagos igénybevétel és rendszeres tisztántartás mellett a szűrőzsák cseréje 1-2 évente elegendő.

Az egyszerű karbantartás kulcsa: moduláris felépítés

A Hexagone medencetisztító robot szerkezete 4 külön-külön cserélhető modulból áll, melyek a 

  • jobb oldali meghajtó motor,
  • bal oldali meghajtó motor,
  • szivattyú
  • és a vezérlés.

A robotokat – a tengeralattjárók felépítéséhez hasonlóan – ún. plug and play felépítéssel tervezték, ami azt jelenti, hogy az egyes elemek nagyon gyorsan és egyszerűen – szinte játszva – összeilleszthetők, így ha egy komponens meghibásodik, elegendő a sérült modul kicserélése, ezáltal a javítási költségek a Hexagone medencetisztító robotok esetében alacsonyabbak, mint más, hasonló kategóriájú berendezéseknél.

Hexagone robot karbantartása
Hexagone robot karbantartás közben

A motorok működési és anyagi szempontból is értékes alkatrészek, melyek megfelelő védelme érdekében a berendezés működtetése meghajtó szíjakkal történik. A meghajtó szíjak megakadása esetén nem sérül a motor, valamint kopásuk esetén gyorsan és könnyen cserélhetők.

A robotokat úgy alkották meg, hogy javítása különleges szerszám nélkül elvégezhető legyen, így nem fordulhat elő, hogy a szerszámok inkompatibilitása miatt hiúsul meg a karbantartás.

Helyszíni szervizelés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetleges meghibásodások 95%-át egy képzett, Hexagone szakszerelő felszerelt szervizautóval a helyszínre érkezve 2 órán belül el tudja hárítani, így nincs szükség az üzemeltetés leállítására.

A Neptun Filter Kft., mint a Hexagone kijelölt disztribútora minden szükséges alkatrészt tart raktáron, illetve a kiszálláshoz használt járműben is.