Egy medence vizének mindig tisztának kell lennie, hogy biztonságos és élvezetes legyen a fürdés és a sportolás mindenki számára. A medencében lévő szennyeződések, valamint a medencefenéken képződő biofilm jelentősen befolyásolhatják a vízminőséget, ezért fontos odafigyelni a megfelelő medence tisztításra.

A Hexagone medencetisztító robotok a medencék tisztításának modern és hatékony eszközei, azonban a széles választék miatt nehéz kiválasztani a megfelelőt. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy

Miért van szükség medencetisztító robotra?

Egy medence üzemeltetése során elengedhetetlen, hogy a víz tiszta és biztonságos legyen a használók számára. Ennek eléréséhez számos tényezőt figyelembe kell venni, és ezeknek megfelelően kell karbantartani a medencét. A víz tisztán tartása érdekében szükséges szűrőrendszert használni, amelynek célja, hogy eltávolítsa a vízben található szennyeződéseket, mint például

  • fürdőzőkről származó szennyeződések
  • a levegő porszennyezése és
  • a vízből kicsapódó ásványi anyagok.

Azonban még a legmodernebb perlit szűrők is csupán a vízben lebegő anyagokat tudják kiszűrni, miközben vannak szennyeződések, amelyek még azelőtt a medencefenékre ülepednek, hogy a szűrőrendszer elbánhatna velük. Ha pedig nem távolítjuk el időben a medencefenéken található szennyeződéseket, azok könnyen táptalajjá válhatnak az algák és a baktériumok számára.

A medencetisztító robotok képesek a medencefenék tisztán tartására, eltávolítva a biofilmet és a szennyeződéseket, amelyekkel a vízforgató rendszerben lévő szűrőrendszer nem kerül kapcsolatba.

A robotok egyszerűen mozgathatóak, és képesek eljutni olyan helyekre is, ahol a medence takarítása leeresztés nélkül nehézkes, mint a lépcsők, az aljzat és akár a függőleges falak. Emellett a pelyhesítőszer nem megfelelő adagolásakor leülepedő szürkés szennyeződés réteget is képes eltakarítani a medence fenékről. Az eltávolított szennyeződéseknek köszönhetően a kötött klór mennyisége is csökkenhet a vízben, amely a hosszabb távú medencetisztítás eredményeként jelentősen befolyásolhatja a vízkezelési költségeket.

Hexagone PEPS medencetisztítió robot

Hexagone PEPS medencetisztítió robot

Medencetisztító robot kiválasztásának szempontjai

A medencetisztító robot kiválasztása során számos tényezőt kell mérlegelni a megfelelő döntés érdekében. Először is, szükséges tudnunk a medence méreteit és a burkolat típusát. A Hexagone medencetisztító robotok 25-60 méter között többféle hosszúságú kábellel elérhetők, tehát 300-2000 m2 között minden méretű medencére megoldást kínálnak. Azonban a bonyolultabb kialakítású, szigetekkel, sodrófolyosókkal és hasonló elemekkel tagolt medencékben előnyösebbek az akkumulátoros kivitelek.

A medence felülete és tagoltsága mellett fontos kérdés a takarításra rendelkezésre álló idő is. A PEPS sorozat legfeljebb 12 m/perc sebességgel dolgozik, a CHRONO sorozat azonban akár 18 m/percre is képes, tehát azonos idő alatt nagyobb medence felület takarítását végezheti el. Az is fontos tényező, hogy mennyire könnyű megközelíteni a medencét – a CHRONO robotokat a medence hosszú oldalának közepén kell a vízbe engedni, a kocsit is itt kell elhelyezni. A beengedést megkönnyíti, hogy akár csörlős kocsi is rendelhető hozzá, viszont a csörlős kocsi lépcsőn nem mozgatható a tömege miatt, ezt a kiválasztáskor figyelembe kell venni.

Természetesen a medence mélysége is számít, már a SPOT sorozat is 5 méter mélységig használható, tehát a legtöbb fürdő és sport medencével boldogul. Az automata működés szempontjából azonban lényeges, hogy vannak-e kiálló részek a medence alján. Ha van lépcső a medencében, akkor fontos a legalsó fok magassága, és a medence oldalfal takarítására is fel kell készíteni a robotot, ugyanis a fal tisztítás opció megrendelése esetén kikönnyített robotot kapunk. De talán ezeknél is fontosabb, meghatározó tényező, hogy a medence beltéri vagy kültéri.

A szűrőzsákok könnyen cserélhetők, így homok, por, fokozott algásodás, vagy akár környező lombhullató fák sem jelentenek akadályt, minden eshetőségre találunk megfelelő szűrő zsákot és optimális beállítást a robot programjában. Beltéri medencékben a kisebb mennyiségű kosz miatt akár a biofilm eltávolítását is kitűzhetjük célul, a legfinomabb résméretű szűrő zsákkal, vagy a VIKING opcionális kiegészítővel felszerelt robottal. Ahhoz, hogy a legkisebb mennyiségű kötött klór legyen a medencékben (természetesen az egyéb technológiai feltételeket kiegészítve) a minél gyakoribb robot használatot javasoljuk. A szemre tiszta medencéből sokszor meglepő mennyiségű koszt távolít el a robot, amit csak akkor érzékelünk amikor kitisztítjuk a szűrőzsákot.

Szakértő csapatunk szívesen segít a megfelelő medence tisztító robot kiválasztásában a fenti adatok, illetve akár a medencéről készült képek alapján.

Hexagone Chrono medencetisztító robot csörlős kocsin

Hexagone Chrono medencetisztító robot csörlős kocsin

Miért Hexagone medencetisztító robotot válasszunk?

A Hexagone medencetisztító robotok egyik legfontosabb előnye, hogy számos különböző kivitelben elérhetők, így bármilyen alakú medence tisztítási feladatai megoldhatók velük. A robotok moduláris felépítésűek, így karbantartásuk és javításuk

  • gyors,
  • egyszerű és
  • költséghatékony
  • a helyszínen azonnal elvégezhető

Diagnosztikai programjuk segítséget nyújt a robot karbantartásában. A robot útvonalát pedig a HEXAGONE által fejlesztett és szabadalommal védett speciális programmódok teszik rendkívül hatékonnyá. A SPOT és PEPS robotok akkumulátoros és kábeles verzióban is elérhetőek, minden felszereltségi fokozatban.

A Hexagone a robotok tervezése során az állandó rendelkezésre állásra helyezte a hangsúlyt. A moduláris felépítésnek köszönhetően minden alkatrészük könnyen cserélhető, így bármilyen hiba vagy karbantartási igény esetén 2 órán belül ismét üzembe helyezhető a robot.

A Neptun Filter Kft. nem csak forgalmazza a Hexagone medencetisztító robotokat, de hivatalos szakszervizként az alkatrész ellátásáról és a szükséges karbantartásról, javításról is gondoskodik. Igény esetén az időszakos helyszíni karbantartásokat szerződés keretében elvégezzük, így biztosítva a robotok üzemképességét.

Hogyan válasszunk megfelelő szűrőzsákot Hexagone medencetisztító robothoz?

Amennyiben a tisztítást naponta vagy kétnaponta végezzük, akkor a legfinomabb szűrőzsákot is használhatjuk, amellyel a nagyon apró szennyeződések is eltávolíthatók a medencéből. Abban az esetben, ha a medencében szemmel is látható szennyeződés halmozódik fel, akkor ajánlott a 250 vagy a 105 mikronos szűrővel kezdeni a tisztítást, majd hetente váltani a finomabb, 75 vagy 20 mikronos szűrő zsákra.

Mikronszám 20 mikron 75 mikron 105 mikron 250 mikron 500 mikron 1000 mikron 2000 mikron
Színjelzés

A Hexagone robotok minden típusához kaphatók eltérő szűrési finomságú zsákok, amelyek megfelelnek a különböző tisztítási igényeknek. Ha probléma merül fel a tisztítás során, akkor opcionális kiegészítők is elérhetők, mint például extra méretű szűrőzsák, speciális kefe vagy emelt hasmagasság.

Hexagone medencetisztító robotok teljes választéka és alkatrészeik a Neptun Filtertől

Vállalatunk a Hexagone medencetisztító robotok teljes választékát kínálja, így nálunk minden méretű és kialakítású medencéhez megtalálja az ideális robotot. Szakértő kollégáink segítenek a megfelelő típus és szűrési beállítások, valamint a tisztítási programok kiválasztásában egyaránt.

Alkatrész ellátást és helyszínre kivonuló szerviz szolgáltatást is biztosítunk. A HEXAGONE minden segítséget megad számunkra a hatékony értékesítéshez és karbantartáshoz, ez a háttér nagy segítséget jelent számunkra a gyors ügyfélkiszolgálásban. A 13 éves értékesítési és szerviz tapasztalatunk alapján számos referenciával rendelkezünk medence tisztító robotok alkalmazása terén, tehát akár új robot beszerzéséről, akár karbantartásról van szó, forduljon hozzánk bizalommal.