Neptunfilter Uszodai Homokszűrők szakszerű felújítása

Az uszodai homokszűrő berendezések, szakmai nevükön nyomás alatti gyorsszűrők, vagy mélységi szűrők, a közösségi használatú fürdők esetén D650-D3500 mm átmérőben készülnek. Elterjedtek a gyorsacél vagy fekete acél tartályok, az inox tartályok és a száltekercselt üvegszál erősítésű poliészter gyanta műanyag (ÜPE) tartályok egyaránt.

Az acél homokszűrő tartályok felújítása általában 8-10 évenként esedékessé válik, azonban a felhasznált víz minőségének és összetételének függvényében a felújítás már a tartály 4-6 éves korában is szükséges lehet. A száltekercselt üvegszál erősítésű poliészter gyanta (ÜPE) műanyag tartályok felújítása elsősorban a homok cseréjét és a szűrőgyertyák vagy kollektor karok cseréjét illetően fontos, 5-6 évente.

Az alábbiakban bemutatjuk

A homokszűrő lehetséges hibái

A homokszűrők állapotára az üzemeltetés során utalnak jelenségek, például amikor a szűrők már homokot hordanak időnként a medencébe („homokolnak”). Ez arra utal, hogy a szűrőgyertyák elöregedtek és hamarosan átszakadnak, helyenként már sérültek. Az ilyen mértékben leromlott állapotú szűrőkkel már nem lehet üzembiztosan működtetni egy medencét, mivel nagy az esély rá, hogy annyira átszakadnak a szűrőgyertyák, hogy a teljes homokmennyiség a medencébe sodródik.

Neptunfilter Elhasználódott szűrőtartály búvónyílása Elhasználódott szűrőtartály búvónyílása

Az ÜPE műanyag tartályok esetében elsősorban az határozza meg a felújítás szükségességét, hogy a műanyag alkatrészek a vízben lévő klór hatására 5-6 éves korukra törékennyé válnak. A tartály szerkezetének javítása általában csak korlátozottan lehetséges, ha az üvegszál test eltörik vagy kilyukad akkor a homokszűrő tartály javítása csak átmeneti megoldást hoz. 1-2 éven belül ismét tönkre fog menni, mivel a koros üvegszál tekercselt testhez az új gél anyag csak nagyon rosszul tapad hozzá. Minél idősebb az ÜPE tartály (8-10 éves) a javítás annál rövidebb ideig tart ki.

A csonkok falátvezetésének törése vagy repedése esetén szintén ugyanilyen nehéz a javítás, és csak rövid időt lehet nyerni vele. Azokat tartályokat, ahol ilyen szerkezeti hiba jelentkezik, a legolcsóbb cserélni, mert ezzel a tartály javítás költsége megspórolható, a cserére pedig biztosan szükség lesz.

Acél homokszűrő tartályok esetén azonban kiváló minőségben elkészíthető a felújítás.

A homokszűrő karbantartás és felújítás előkészítése

A Neptun Filter Kft. 11 év tapasztalata nyomán tökéletesített, és mára minden apró részletében kidolgozott technológiája tartalmazza az összes olyan fontos folyamatot és lépést, ami szükséges.

A tartály méretének és telepítési helyének felmérése után részletes ajánlatot adunk. A felmérés során számba vesszük:

 • a kívülről látható rozsdásodási nyomokat,
 • a tartály telepítési helyét, illetve hogy
 • a homok töltet milyen útvonalon szállítható el a tartálytól és milyen útvonalon szállítható a tartályhoz a friss új töltet.

Neptunfilter Elöregedett homokszűrő tartály belseje takarítás után Elöregedett homokszűrő tartály belseje takarítás után

A felújítás megrendelés után elkészítjük a felújítás ütemezését, melyben figyelembe vesszük a megrendelő igényeit az üzem leállásra vonatkozóan, és ha lehetőség van rá, akkor üzemben tartjuk a medencét. Ha több szűrőtartály működik egy medencén, akkor a szűrőtartályokat felváltva felújítva, egy tartállyal működtethető a medence korlátozott létszámmal, ami a felújítás idejét jól megválasztva egy kevésbé kihasznált időszakban megoldást jelenthet.

A homokszűrő tartály javítás és felújítás ütemezése

Az előkészületek után az első műveletek a homokszűrő tartály méretétől függően 1 vagy 2 munkanap alatt lebonyolíthatók. Ezek:

 • a tartály megnyitása,
 • a régi homok kipakolása,
 • a homok kihordása az elszállítására erre előkészített konténerbe, 
 • a szűrőgyertyák kiszerelése,
 • a tömített felületek tisztítása.

Fontos megjegyezni, hogy sok tartály esetén az alsó dómon nincs nyílás, ilyenkor ügyelni kell arra, hogy az alsó térbe ne essenek be a gyertyák alkatrészei. Szintén külön figyelmet igényelnek a tömítések, melyeket a kezelők  a szivárgások esetén különféle pasztákkal bekennek. Ezeket el kell távolítani, meg kell tisztítani.

Homokszórás

Következő munkafázis a homokszórás. A homokszórást a homokszűrő tartály állapotától függően végezzük homokkal vagy vizes homokkal ha nagyon kráteres a felület, illetve gránittal, ha fontos, hogy ne keletkezzen nagy por mennyiség. A homokszórás általában szűrőtartály mérettől függően 2-3 munkanap.

A homokszórás nyomán szükséges lehet a homokszűrő tartály lakatos javítása, ez leggyakrabban a belső csövek cseréjét jelenti. Ilyen esetekben INOX csöveket építünk be, hogy a legközelebbi megnyitáskor ne legyen szükséges cserélni. Ezen túl a karimák cseréjére és a lyukkorrózióval érintett tartály részeken folt hegesztésre lehet szükség. A foltot bevonjuk epoxy bevonat rendszerrel, ami teljesen elszigeteli a víztől, ezért a hegesztésből adódó érzékenység nem okoz problémát.

Neptunfilter Az elhasználódott csőszakaszok helyett újat építünk be Az elhasználódott csőszakaszok helyett újat építünk be

A lakatos munkákat egy utolsó gránit szemcsés szórás követi, ami kialakítja a megfelelő érdességű felületet, a felület érdessége fontos az epoxy bevonat tapadása szempontjából. Az első réteg bevonatot a szórás után 2 órán belül felvisszük, mivel a szürkeöntvény felület hamar oxidációnak indul a levegő páratartalma miatt. Az így keletkező rozsda pöttyöket meg kell előzni.

Tartály bevonatolás

A homokszűrő tartály javítás következő lépése a bevonat felvitele. Az NNK által ivóvíz rendszerekre is engedélyezett, műbizonylatos epoxy bevonat rendszert 4 rétegben, összesen 400 mikron vastagságban visszük fel. Az egyes bevonat rétegek felvitele egy-egy napot vesz igénybe, hengerrel vagy fújással, majd a negyedik réteget követően a bevonat száradási ideje 7 nap. Ezalatt tartály áll és szárad, nem érheti víz.

A száradás után egy zománchoz hasonló kemény, mégis rugalmas bevonatot kapunk, ami ellenáll a homok koptató hatásának és 10-15 évig konzerválja a szűrőberendezésünket.

Szűrőgyertyák beszerelése

A szűrőgyertyák cseréjekor minden esetben megvizsgáljuk, rendelkezésre áll-e az adott méretben nagyobb áteresztőképességű, korszerűbb gyertya? Ha van ilyen, mindig felajánljuk az ügyfélnek. Ha nincs korszerűbb megoldás, akkor mindig a gyártó által használt típust építjük be. Kapcsolatban állunk az összes szűrőgyertya gyártóval, akik az országba ilyen terméket szállítottak az elmúlt 40 évben, eddig minden esetben sikerült a megfelelő szűrőgyertya beszerezése.

A szűrőgyertyák több paramétere is fontos a működés szempontjából. Ezek:

 • a szár lenyúlása az alsó dómba, mely kialakítja a légpárnát az egyenletes öblítéshez,
 • a résméret, amelytől függ, milyen töltet tehető a szűrőbe,
 • a rés keresztmetszet, amely meghatározza, mennyire lesz hatásos az öblítés, mivel öblítéskor 1,8-2 szer nagyobb vízmennyiségnek kell keresztül áramolnia a szűrőgyertyákon.

Neptunfilter A bevonat száradását követően beépítjük az új szűrőgyertyákat A bevonat száradását követően beépítjük az új szűrőgyertyákat

A szűrőgyertyák beszerelésekor tökéletesen vízszintbe állítjuk a gyertyákat, ez alapos odafigyelést és precíz szerelést igénylő feladat. Ellenkező esetben, azaz ha nem vízszintesek a gyertyák, akkor a légpárna nem alakul ki megfelelően, és az öblítés nem lesz egyenletes.

Homokszűrő tartály mérettől függően 80-500 gyertya beszerelésére kell számítani, melyet a szűrőtöltet betöltése követ.

Milyen és mennyi homok kell a homokszűrőbe?

A homokszűrő berendezésekbe általában égetett kvarchomok vagy zöldüveg szűrőtöltet szükséges. Nagyon fontos mindkét anyag minősége, kvarchomokból például kizárólag az égetett megfelelő. Ez ugyanis homogén kvarcszemcsék tömege, azonos fajsúllyal és kopási, illetve koptató tulajdonsággal. Továbbá az égetésnek köszönhetően nem lépnek fel azok a mikrobiológiai problémák, melyek a folyami kvarchomok felhasználása esetén például előfordulhatnak.

További előny, hogy az egyenletes kvarc anyagú szemcsék a használat során, amikor öblítésre kerül sor, egymást egyenletesen koptatják és a biofilmet el tudják egymásról távolítani, így a biofilm egy része kiöblíthetővé válik. Ezzel kordában tartható a biofilm mennyisége.

Az égetett kvarchomokot mindig 3 vagy 4 rétegben tesszük a szűrőrtartályba, a szemcseméret felülről lefelé nő. Csak felső réteg szűr, a többi réteg támaszt és a víz egyenletes elosztását és megfelelő lebegést biztosítja öblítéskor.

Neptunfilter A szűrőtöltet réteges feltöltése is fontos a magas szűrési teljesítmény érdekében A szűrőtöltet réteges feltöltése is fontos a magas szűrési teljesítmény érdekében

Homokszűrő feltöltése zöldüveggel

A zöldüveg szűrőanyag néhány tulajdonságát kihasználhatjuk a biofilm további csökkentése érdekében. Nagyon fontos, hogy csak a zöld és barna szemcsék megfelelőek, mint uszodai szűrőanyag. Egyrészt ezek a szemcsék tartalmaznak elegendő vas és mangán összetevőt ahhoz, hogy a szemcséknek meglegyen a szükséges negatív töltése. Ennek köszönhető, hogy a kvarchomokhoz viszonyítva jelentősen kevesebb vízkő rakódik a szemcsék felületére. Sőt, a sima üveg felületen a vízköves érdes felülethez képest jelentősen kevesebb biofilm tud megtapadni.

Csak a zöld és barna üvegnek van meg az a keménysége, hogy nem repedezik és nem porlad a vízbe, illetve a szemcsék egymást sem koptatják el. A zöldüveg szűrőanyag vákuum alatti őrlése biztosítja, hogy betöltés után nem lesz üvegpor a levegőben, ez védi a töltést végzők egészségét, és a vízből sem kell kiszűrni illetve a szűrőből kiöblíteni az üvegport. A zöld és barna üveget palackból törik, melynek következtében a szemcsék a 3-5 mm méretben is szinte azonos méretűek, 3 dimenzióban. Ezek alapján belátható, hogy az üvegtáblákból őrölt fehérüveg, miért nem felel meg a követelményeknek.

Homokszűrő tartály javítás és felújítás utolsó lépései

A szűrőanyag betöltés közben és után felszereljük a szűrőfedeleket, behelyezzük az új tömítéseket. Minden fedél megnyitás után új tömítéssel zárunk vissza, ha lapos tömítésre van szükség, azt CNC gépen, vízzel vágatjuk EPDM anyagból, a meghatározott vastagságban. Így a gyárival azonos, vagy még jobb minőségű tömítést tudunk beépíteni.

A tartály lezárása után következik az üzempróba, a csepegés elhárítása. Amennyiben a megbízás része, akkor cseréljük a szűrőhöz csatlakozó szelepeket, esetleg az elfáradt vagy megrepedt karimákat is. Szolgáltatásunk részeként a szűrőtartályon cseréljük a légtelenítő csonkokat is, INOX szerelvényt csavarunk a régi helyére, mivel a pangó víz hatása miatt ez a legtartósabb megoldás. A menetes csatlakozásokat LOCTITE pasztával tömítjük

Az így felújított acél szűrőtartály 1 esetleg 2 homokcsere és gyertyacsere közbeiktatásával hibamentesen teljesíti a következő 15 évet.