Neptun Filter perlitszűrős uszoda-vízkezelés

A hatékony uszoda-vízkezelés rendkívül fontos az üzemeltetés során. A vizet megfelelő minőségben tartó perlit szűrők szűrőkapacitásban és a szűrt anyagok jellegében is kimagaslóak a homokszűrőkhöz képest. Egyik nagy előnyük, a jelentősen kisebb mennyiségű biofilm, ami többek között a medence klórszag csökkentésére is hatással van. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért és hogyan vált a perlit szűrő a leghatékonyabb szűrési móddá az uszodai vízgépészetben.

Mik a perlit előnyös tulajdonságai, és milyen területeken hasznosítható?

A világ és Magyarország is gazdag perlitlelőhelyekben, ezért egy könnyen beszerezhető, olcsó, környezetre nem káros vulkanikus kőzetről van szó. Rendkívül magas, 3,5%-os víztartalom jellemzi, ami lehetővé teszi a duzzaszthatóságot, így szűrőperlit válhat belőle. A duzzasztó eljárás során a perlitet hirtelen nagyon magas hőnek teszik ki, aminek következtében a perlit eredeti alakja húszszorosára duzzad és egy porózus, lyukacsos anyaggá változik.

A darálást követően kapja meg besorolási osztályát, ami alapján több területen is felhasználja az ipar. Az építőiparban jellemzően csiszolóanyag gyártásban és szigetelőanyagként van jelen, mezőgazdaságban talajjavítóként ismert, és természetesen az uszodatechnika is hasznát veszi vízszűrő segédanyagként.

A duzzasztott perlit az uszoda-vízkezelésben

A duzzasztott perlit rendkívül kicsi, 20-250 kg/m3 halmazsűrűséggel rendelkezik, ráadásul egy kémiailag inert anyag, ami porózus réteget képez, így képes a vízben visszatartani a szilárd anyagokat. A 0.5-1 mikron finomságú szűrési képesség rendkívül nagy átláthatóságot hoz létre, ami a vízben lévő mikróbák mennyiségére is hatással van és különösen előnyös sportmedencéknél a víz alatti videófelvételek minősége szempontjából.

Neptun filter uszoda-vízkezelés

A szegedi Tiszavirág sportuszoda színtiszta vize

A GAGE-BIDWELL hígítási törvényben meghatározott medencetisztulási folyamatban is jól teljesít, mivel egy fele ekkora szűrőképességű szűrőhöz viszonyítva kétszer olyan rövid idő alatt végzi el a szűrési feladatot. Megelőzve az opálosodást vagy rossz mikrobiológiai eredményt.

A medence klórral takarékos, így hatékony a klórszaggal szemben

A technológia másik fontos előnye, hogy a perlit szűrővel ellátott medencékben a klórszag egyáltalán nem érezhető, valamint a kötött klór is nagyon kis mennyiségben mérhető. Az alacsony klórszag kialakulásának fő oka a biofilm nagyon kis mennyisége a szűrőben. Míg a homokszűrőknél a nagyobb tápanyagmennyiség és a klór koncentráció ingadozásai miatt a biofilm könnyen szaporodik, a perlites szűrővel szűrt medencéknél a biofilm növekedése korlátozott a klóros vízzel történő állandó érintkezés, a finom szűrés (0,5-1 mikron) és az időről-időre kicserélt perlit miatt. Ha a víz minőségét tovább szeretnénk javítani, a középnyomású UV-berendezés a perlites szűrővel hatékonyabban csökkenti a kötött klór mennyiségét, hiszen az átlátszóbb víz kevesebb elektromos energiát igényel a besugárzáshoz.

Milyen további előnyöket kínál a perlit szűrő a homokszűrőkkel szemben?

A perlit szűrő előnyei az uszoda-vízkezelés terén:

Kisebb méretű géppark

A perlit szűrő mérete a homokszűrőhöz viszonyítva jelentősen kisebb. Ennek köszönhetően a gépház méretében 50-70%-os csökkenés érhető el.

Víztakarékosság

Ezen szűrőtípus alkalmazásával jelentős vízmegtakarítás érhető el, mivel nincs szükség vizes öblítésre. A megtakarítás nem csak a felhasznált vízmennyiség csökkenésében, hanem a friss víz fűtési költségeiben és a szennyvízkezelési díjakban is megnyilvánul. Ezen felül az öblítés hiánya a kiegyenlítő tartály méretének csökkentését is lehetővé teszi.

Energiatakarékosság

UV-berendezés használatakor a nagymértékű átláthatóság miatt kevesebb energiával ugyanolyan fertőtlenítő hatás érhető el.

Kedvező vízelvezetési lehetőségek

A kötelezően előírt vízfrissítés előtt elengedett tisztított medencevíz a csapadékcsatornába is engedhető, ami azért is előnyös, mert ingyenes. Homokszűrő esetén az öblítővíz nem engedhető közvetlenül csapadékvíz csatornába. A szűrőberendezés csatorna csatlakozása maximum DN100 méretű, ami akár 5 dimenzióval is kisebb, mint egy homokszűrő csatlakozási igénye.

Neptun Filter uszoda-vízkezelés, szűrtvíz

Szűrtvíz kivezetőcső

Alacsonyabb vízkibocsátás

A szennyvíz kibocsátás intenzitása jelentősen kisebb, mint a homokszűrő berendezéseké, amik 5-7 perc alatt bocsátják ki a napi friss víz mennyiséget meghaladó vízmennyiséget. Ezzel szemben a perlit szűrők 3-8 hetente bocsátják ki ennek 1-2%-át.

Biztonságos, automatizált működés

A perlit szűrő berendezések teljesen automatizáltan működnek. Kezelésük kevés munkát igényel naponta (kb.10 perc), és a meghibásodásra is kisebb az esély.

A szerelvények pneumatikus módon üzemelnek, így a működési biztonságuk kiemelkedően magas szintű.

Moduláris kialakítás

Olyan kiegészítőket is hozzájuk lehet építeni, amikkel jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ilyenek a frekvenciaváltós vízforgató szivattyúk, amik nagyon hatékonyan működnek, mivel a perlit szűrők ellenállása kicsi.

Perlit szűrő a Neptun Filtertől

Mi a Neptun Filternél követjük a legújabb technológiai megoldásokat, így Defender gyártmányú szűrőkkel bővült a kínálatunk. Amennyiben bizonytalan a döntését illetően, hogy melyik szűrőtípust válassza az uszodájába, szakértőink örömmel megválaszolják kérdéseit. Minden esetben fenntartható és minőségi uszodagépészeti berendezéseket biztosítunk, hogy a működése hosszútávon is gazdaságos legyen.