Akár magán, akár közületi fürdő- vagy úszómedencéről van szó, minden esetben fontos tényező a medencevíz fertőtlenítése és pH-értékének megfelelő szinten tartása, azaz összefoglalóan a medencevíz minősége. Ezt a megfelelő vegyszerek megfelelő mennyiségű adagolásával lehet elérni és fenntartani, amire többféle technológia is elérhető, ám ezek nem egyforma hatékonysággal üzemelnek. Mivel egyszerre egészségügyi és gazdasági kérdés, hogy csak a kellő mennyiségű vegyszer kerüljön beadagolásra, érdemes a lehető legpontosabb medence vegyszeradagoló megoldást választani.

Medence fertőtlenítés

A fertőtlenítés célja a vízbe került kórokozók ártalmatlanítása. A fertőtlenítő hatásnak folyamatosan, meghatározott és ellenőrzött koncentrációban jelen kell lennie a medencevízben is, nem elégséges, ha az csak a forgatási kör egyes pontjain valósul meg.

Azonban a megfelelő fertőtlenítési technológia, azaz a vegyszerek és azok beadagolási módjának kiválasztásakor figyelembe kell venni az esetleges káros melléktermékek képződését is, és azok szintjét a lehető legalacsonyabban kell tartani.

Miért fontos a medencevíz PH-értékének mérése és beállítása?

A fertőtlenítés illetve a pelyhesítés optimális körülményeinek biztosítására a víz kémhatását, a töltővíz minőségétől és az alkalmazott vegyszerektől függően, a megfelelő tartományban kell tartani. A kémhatás, azaz a medencevíz pH-értéke kihat például a vízegyensúlyra is. Ez alapján a medencevíz lehet:

  • kirakódásra hajlamos
  • agresszív azaz beoldásra hajlamos, vagy
  • egyensúlyi állapotú.

A pH-értéknek ezen túlmenően a fürdőzők komfortérzetére is jelentős a hatása, például a bőr- és szemirritáció lehetősége miatt. Ezért is nagyon fontos, hogy helyesen legyen beállítva. A klóros rendszerek esetében a pH-érték megfelelő szinten tartása a fertőtlenítés hatékonyságát is nagymértékben befolyásolja.

Mérő-szabályzó automatika medencékhez Mérő-szabályozó automatika vegyszeradagoláshoz

Vegyszer adagolási lehetőségek

A megfelelő vízminőség többféle vegyszeradagolási megoldással is elérhető. Lehetséges a teljesen kézi adagolás, de az esetek túlnyomó többségében már valamilyen vegyszeradagoló szivattyút használnak az uszoda és fürdő üzemeltetők. A szivattyúk működése sokkal hatékonyabbá tehető, ha azt mérő-szabályozó automatika segíti.

Teljesen kézi adagolás

Közületi fürdők esetében ma már tilos, ezért kizárólag magán medencéknél fordul elő. Mivel azonban a jó vízminőség fenntartása odafigyelést, pontosságot és rendszeres ellenőrzést igényel, magánfelhasználók esetén is mindenképpen érdemes megfontolni a gépesítést, vagy akár az automatizálást.

Vegyszeradagoló szivattyú, mérő-szabályozó automatika nélkül

Ezekben az esetekben a szivattyúk segítségével kerül a vízforgató körbe a vegyszer, de a szivattyúk elindításáért és leállításáért a medence kezelője felel. Megoldás szokott lenni ilyen helyszíneken az idővezérelt, azaz timeres adagolás, amely során egy tapasztalati értéket beállítva, és annak 24 órára vetített elosztását kiszámolva juttat be vegyszert a szivattyú a medencevíz forgatási körébe.

Amikor azonban az átlagostól eltérő, például kiugróan nagy a fürdőzők száma, és a medence vízminősége nincs folyamatos műszeres kontroll alatt tartva, akkor a gépész kollégáknak kell kézi adagolással rásegíteni a vegyszerezésre. Ez sokszor pontatlan, kiugrásszerű vegyszer koncentráció növekedést eredményez, illetve az is előfordul, hogy kevesebb vegyszer kerül a vízbe, mint ami a biztonságos, baktérium mentes, tökéletes vízminőséghez szükséges lenne.

Ezek az anomáliák küszöbölhetők ki a vegyszeradagolás automatizálásával.

Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk medencékhez Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk

Automatizált mérés és adagolás

A harmadik verzió a medencevíz pH-értékének és fertőtlenítőszer-szintjének mérése és a mért értékek alapján a vegyszeradagolás automatizálása.
Ilyenkor egy mérő-szabályozó automatika vezérli a vegyszeradagoló szivattyúkat a rendszeres időközönként mért értékek alapján. Kiegyensúlyozott, üzembiztos medence vegyszer adagolást eredményez, mely mindenkor követi a fürdőző terhelés által megkívánt fertőtlenítőszer koncentrációt és állandó értéken tartja a fertőtlenítés szempontjából is nagyon fontos pH-értéket.

Közületi medencék esetében a kezelőnek ilyenkor is kötelessége a napi háromszori ellenőrző mérés elvégzése, hogy elkerülhetőek legyenek a rendszer meghibásodásából eredő anomáliák.

A kézi vegyszeradagolás és az automatizált mérés-adagolás összehasonlítása

A kézi vegyszeradagolás bizonytalanná teszi a medencében a vegyszerkoncentrációt, mert a beadagolás csak bizonyos időközönként történik meg. Ahhoz, hogy a megfelelő dózis kerüljön a vízbe, az adagolást megelőzően mindig mérést kellene végezni. Emiatt ez a fajta vegyszeradagolás, azon túl, hogy balesetveszélyes, nagyon pazarolja a vegyszert és a mérőtablettákat is.

Közületi medencék esetében a hatóságok nem engedélyezik a vegyszerek, azaz a fertőtlenítőszer és a medence pH szabályozó szer kézzel történő adagolását.

Vízhigiéniai szempontból jobb megoldás egy mérő-szabályozó automatika, mely a medence vizén folyamatos mérést végez és amikor eltérést talál, akkor számítások után arányos mennyiségben éppen annyit adagol, amennyi hiányzik. Ebből következően a medencében folyamatos és azonos fertőtlenítőszer-koncentráció (0.6-0.8 ml klór) és állandó a medence pH-értéke (7.2-7.4).

Más medence vegyszeradagoló módszerek használatával elkerülhetetlen, hogy a vegyszer koncentráció időnként nulla vagy nagyon kevés, máskor meg túl sok legyen, és a medence pH-érték is kilengéseket mutat, az ideális értékek egyiknél sem alakulnak ki. Ez az oka annak, hogy az új építésű közületi vagy felújításra kerülő medencéknél a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem járul hozzá ahhoz, hogy mérő-szabályozó automatika nélkül kapjon használatbavételi engedélyt a medence. Ez a szigor nem alaptalan, műszakilag és a gyakorlat szerint is teljes mértékben indokolt.

Használattól is függ, mennyi vegyszer beadagolása szükséges a medencékben Használattól is függ, mennyi vegyszer beadagolása szükséges

Kézi vegyszerezés Automatizált vegyszeradagolás
módszer timeres szivattyú szükség esetén kézi beavatkozással mérő-szabályozó automatika által vezérelt szivattyú
szivattyúk vezérlése timerrel, kézi beavatkozással automatikusan, a vegyszerkoncentráció függvényében
mérés módja kézi mérőeszközzel, reagensekkel elektródával, digitális kijelzéssel (nincs szükség reagensekre)
mérés rendszeressége a kezelőtől és az üzemeltetési utasítástól függ, napi néhány a vízforgató szivattyú működésekor folyamatos
pontosság pontatlan, kézi mérések alapján folyamatos vegyszerszint ellenőrzés, digitális kijelzés
terhelés változásának követése nem igen
túladagolás gyakran előfordul csak meghibásodás esetén fordul elő
nincs fertőtlenítőszer a vízben gyakrabban előfordul (fokozott terhelés esetén) csak meghibásodás esetén fordul elő
pH-érték nagyjából szinten tartható pontosan követhető, stabil értéken tartható
üzembiztonság emberi tényezőtől függ üzembiztos, a napi kontroll mérésekkel folyamatosan stabilan tartható
baktériumok elszaporodása az időnként előforduló alacsony vegyszerszint miatt gyakrabban kifogásoltak a vízminták, laborvizsgálati eredmények folyamatos és kontrollált vegyszerkoncentrációk miatt jó mikrobiológiai labor eredmény, elégedett higiéniai hatóságok
gazdaságosság a kilengések miatt több vegyszer fogy stabil, kiszámítható vegyszerfogyás

A vegyszeradagoló mérő-szabályozó automatikákkal szemben támasztott minimális követelmények

Mérő-szabályozó automatika választásával a beállított vegyszer koncentráció pontos, megbízható fenntartása az elsődleges cél, de vannak más feltételek is, amelyek megléte elengedhetetlen a biztonságos üzemhez:

Szabályozott működés

A vegyszeradagoló pumpa csak a szűrési üzemmódban működhet, egyéb üzemmódban álljon le automatikusan, hogy a szabványban előírt védelmi funkciók biztosítva legyenek.

Visszaáramlás megakadályozása

Nem történhet visszaáramlás a vízforgatóból a vegyszeradagoló felé, így biztosítható a pontosság.

Környezetszennyezés megelőzése

A vegyszer útvonalának cseppmentességét biztosítani kell, a vegyszeres kannák és a vegyszeradagoló szivattyú alatt kármentő edényzetet kell elhelyezni.

Korrózióállóság

A berendezés anyagában ellenálló kell legyen az adagolt nagy koncentrációjú vegyszerekkel szemben.

Vegyszeradagolási termékek a Neptun Filtertől

Az uszoda üzemeltetésben is igaz, hogy csak azt lehet pontosan szabályozni, amit rendszeresen és pontosan mérünk. Ezért termékeink között nem csak a Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúkat találja meg, de a saját fejlesztésű, már több helyen bizonyított vegyszer mérő-szabályozó automatikáinkat is.

E két berendezés együttes telepítésével megoldható, hogy az uszoda vízminőségének fenntartásához éppen elegendő vegyszer kerüljön beadagolásra, se több, se kevesebb. Forduljon hozzánk bizalommal!