A HydroWorx amerikai gyártó kifejezetten hidroterápiás és fizioterápiás célokra gyárt és fejleszt vízalatti futópadokat. Egyetlen medence alkalmas hidroterápiára és vízalatti masszázsra egyaránt.

Az állítható mélységüknek és felszereltségüknek köszönhetően a termékek egyedülálló megoldásként vannak jelen a hidroterápia piacán.

Európában az elsők között telepítettek HydroWorx vízalatti futópadot a felcsúti Puskás Akadémiába. A projekt nagy sikerére való tekintettel a gyártó számos további európai országban is tervezi a futópadok telepítését. A Neptun Filter, a HydroWorx regionális összeszerelő – installációs partnereként segíti a telepítési projekteket.

Jelenlegi cikkünkben a HydroWorx futópadokról és azok felhasználási lehetőségeiről nyújtunk átfogó képet:

Ismerje meg a HydroWorx vízalatti futópadokat

HydroWorx állítható mélységű víz alatti futópadHydroWorx állítható mélységű víz alatti futópad

Szabályozható mélység

A medencében a futópad mélysége 137 – 190 cm között állítható, ezzel szabályozva a terhelés mértékét. A rehabilitáció előrehaladtával alkalomról-alkalomra fokozatosan növelhető a terhelés. Minél magasabban van a futópad, annál alacsonyabb a víz szintje, ezáltal a felhasználó tetsúlya egyre nagyobb terhelést jelent.

HydroWorx futópadok

Kiváló tapadás nagy felületen

A futópad fokozatosan gyorsul 2-16 km/óra sebességre, így jól szimulálható vele a szárazföldi mozgás, legyen szó gyaloglásról, futásról, sprintelésről. A HydroWorx futópadok felülete nem csupán nagyobb, mint a piacon megtalálható többi vízalatti futópadé, de párnázott futófelülettel is rendelkezik, amely kiváló tapadást biztosít és könnyíti a víz alatti mozgást.

A HydroWorx futópadok nagy sebességtartományban gyorsulnakA HydroWorx futópadok nagy sebességtartományban gyorsulnak

Ellenállás-növelő fúvókák

A HydroWorx medencék prémium irányított fúvókás rendszerrel is felszerelhetők az ellenálás növelésének érdekében. A funkció lehetővé teszi, hogy a termék a rehabilitáción túl

  • versenysport edzésekhez,
  • helyben úszáshoz,
  • mélyszöveti masszázshoz, illetve
  • a fáradt izmokban keletkezett tejsav eltávolításához egyaránt alkalmas.

A fúvókák iránya és intenzitása is szabályozható, illetve masszázs tömlők csatlakoztatása is lehetséges. A rendszer alkalmazásával progresszív ellenállással végezhetjük a kondicionálást vagy akár intervall edzések kivitelezésére is alkalmas. Tömlő csatlakoztatásával pedig a vízáram kifejezetten a kívánt területre, a fáradt izomcsoportra irányítható, ezzel segítve az izom ellazítását. A fúvókák erősségének beállítása során 200 különböző vízsebesség közül választhatunk.

Víz alatti masszázsVíz alatti masszázs

Masszázstömlők

A fúvókákra rögzíthető 152 cm, illetve 457 cm hosszúságú tömlőkkel mélyszöveti masszázs is végezhető. Élsportolók esetében a masszázs segít felgyorsítani az izmok regenerálódásának idejét, idősebb betegeknél pedig a krónikus fájdalom enyhítésére szolgál.

A Journal of Pain című folyóiratban Dr. Laura Frey Law és társai által közölt tanulmány szerint a vízsugaras masszázs körülbelül 25–50%-kal képes csökkenteni a myalgia (izomfájdalom) tüneteit.

Vízalatti kamerával felszerelt HydroWorx hidroterápiás medenceVízalatti kamerával felszerelt HydroWorx hidroterápiás medence

Vízalatti kamera

A medence elején és oldalán vízalatti kamerákat rögzítettek, amiknek képét a medence előtt elhelyezett képernyőn nyomon lehet követni. A képernyő segítségével a hibás mozgásminták valós időben korrigálhatók, mivel a sportoló maga is látja és felismerheti azokat.

Miért előnyösek a HydroWorx futópadok a sportrehabilitációban?

A versenysport során keletkezett komoly sérülések rehabilitásában fontos szerepet kap a hidroterápia. A felhasználó mozgásának mintája azonos a szárazföldön történő mozgással, azonban a víz hatására a csökken az izületek terhelés, ezáltal fájdalommentesen végezhető a gyakorlat. A medence falába beépített kamerák segítségével az orvosok és gyógytornászok valós időben képesek a mozdulatos és járásmintázat elemzésére, figyelésére.

Vízalatti futópadok fizioterápiai előnyei

A HydroWorx vízalatti futópadok alkalmazásával már a rehabilitáció korai szakaszában lehetséges a mozgástartomány kiterjesztése. A medencében víz alatt is előidézhető a szárazföldi mozgásnak megfelelő biomechanika, ezáltal hatékonyan javítva a sérült járásmintát. Ezen túl a vízalatti futópadok használata

  • javítja a szív- és érrendszeri állóképességet,
  • segíti a sérült szövetek gyógyulását és
  • erősíti az izmokat.

Járásminta javítása HydroWorx vízalatti futópadonJárásminta javítása HydroWorx vízalatti futópadon

Egyéb alkalmazási területek

Állítható mélységének és a további kiegészítő funkciónak köszönhetően a vízalatti futópadok számos eltérő területen is hatékony segítséget nyújtanak. Kórházak és idősotthonok számára a legnagyobb előny az állítható mélység. A mozgáskorlátozott és idős betegeknek nem kell lépcsőt használni, hanem csupán a bokáig érő vízbe szükséges belépniük, majd a beszállást követően süllyesztik azt. A sportközpontok sportolói számára pedig gyorsabb és hatékonyabb felépülést biztosít. (Egy profi futballista 3-4 héttel hamarabb visszakerülhet a pályára, mint a hagyományos terápia esetén, mivel az izomszövet a sérülés alatt is kondícióban tartható.)

Neptun Filter mint európai partner

Büszkék vagyunk rá, hogy a HydroWorx európai partnerei lehetünk. Amennyiben HydroWorx vízalatti futópaddal felszerelt medencét vásárolna és telepítene, vegye fel velünk a kapcsolatot. A Neptun Filter szakemberei az előkészítéstől az installáláson át a vízkezelésig, minden területen segítséget nyújtanak.