A nem megfelelően karbantartott homokszűrő a szűrés hatékonyságának csökkenéséhez, a vízminőség romlásához, megnövekedett vegyszer- és elektromos áram igényhez vezet, melyek rendszeres karbantartással és bizonyos időszakonkénti homokcserével elkerülhetők. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan optimalizálhatja uszodai és közületi medencék teljesítményét a homokszűrő tartály tisztítása és felújítása!

Miért fontos a medencék homokszűrőjének rendszeres karbantartása, homokcseréje?

A homokszűrős rendszerekben a fő „energia és nyersanyag-fogyasztók”

 • a vízforgató szivattyú (elektromos áram),
 • a homokszűrő (elsősorban öblítővíz),
 • hőcserélő (gáz vagy elektromos áram).

Mivel a homokszűrő teljesítménye befolyásolja a víz-, a vegyszer- és elektromos áram felhasználást, jelentősen befolyásolni tudja a működési költségeket, mely hosszú távon már komoly összegeket jelenthet.

Mikor szükséges a homokszűrők felújítása?

Kopott szelepek

Ha a homokszűrő szelepei kopottak, a víz folyamatosan szökik a szennyvízhálózat felé. Mivel a víz egy része bypass ágon elkerüli a szűrőt, a szűrés nem tud 100%-ban megvalósulni. Mivel öblítéskor is elkerülheti az öblítővíz a szűrőt, ezért a szűrő szennyezett maradhat.

Nehezen nyíló vagy csukódó szelepek

Ha a szelepek nem nyílnak vagy csukódnak rendesen, akkor ellenállást okoznak a rendszerben, és így a szivattyú hatékonyságát csökkentik, a vízforgatásra kevesebb teljesítmény jut.

Ugyanez igaz a homokszűrőre: ha a szeleprendszer hibás, akkor a homokot a legügyesebb személyzet sem tudja megfelelően kiöblíteni, a benn maradt szennyeződéstől a homok ellenállása megnő, az áteresztő szelepek miatt a víz áramlási sebessége megváltozik a homokon, ezért a vízkő kiválás sebessége megnő. A vízkő koptatja a homokszemeket, mely a szűrés hatékonyságának csökkenését okozza. 

Azokban a szűrőkben, amelyeket nem tartanak karban 5-6 évente, a szűrőgyertyák, kollektorkarok rései kikopnak. A megnövekedett résbe beszorulnak a homokszemek, így a szűrő ellenállása rendkívüli mértékben megnő.

Vízminőségi problémák

Összességében a szűrő ezen hibái a vízminőség romlásához vezetnek, amit általában a klórszag, valamint a magas kötött klór és a magas klórszint ellenére kialakuló rossz mikrobiológiai eredmények jeleznek.

Ezek a problémák halmozódnak és 30-40%-os többlet vegyszerigényt okoznak, mivel a kezelők az öblítés hatékonyságának csökkenését rendszerint hosszabb öblítési idővel próbálják ellensúlyozni, ez többlet vízfogyasztást okoz (több frissvíz – több vegyszerigény).

A rossz szűrési teljesítmény, a vízköves és nem megfelelően kiöblített szűrő algásodást okoz a medencében, ami szintén többlet vegyszerfogyást okoz, ráadásul az algaölő szerek elég drágák.

A szerelvények hibái és a szűrő megnövekedett ellenállása lelassítja a víz keringését. Ez felfűtési problémákat és vegyszerezési problémákat okoz, valamint az elektromos áram nem gazdaságos felhasználását jelenti a szivattyúban.

Miket ajánlott elvégezni a homokszűrő évenkénti karbantartása során?

A stabil, kiegyensúlyozott, költséghatékony üzemelés érdekében érdemes évente elvégezni az alábbiakat:

 • medence takarítás,
 • túlfolyó-vályú és rácstakarítás,
 • kiegyenlítő tartály takarítása,
 • befúvó idomok pótlása,
 • fenékleeresztő rács, lépcső-korlátok, létrák, lámpák javítása.

Magasan automatizált, épületfelügyeletről irányított rendszerek esetén a beépített szenzorok, kapcsolók, vízmérők, vízszintmérők, hőmérséklet szabályozók, nyomásmérők, áramlásmérők rendszeres karbantartása is szükséges.

homokszűrő tisztítás előtt. A homokszűrő homokcseréje is megtörténik
A vízkő koptatja a homokszemeket, ami a szűrés hatékonyságának csökkenéséhez vezet

Miket ajánlott elvégezni a homokszűrő időszakos nagy karbantartása során?

A medencék homokszűrőjének nagy karbantartásra általában 4-6 évente van szükség.

A vízgépészet szakszerű karbantartása minimálisan az alábbiakat jelenti:

 • a szerelvények felújítása (pillangó szelepek, golyóscsapok)
 • a homokszűrő alkatrészeinek felújítása (szűrőtartályban lévő csőrendszer és
 • szűrőgyertyák, kollektorkarok cseréje, szűrő összes tömítésének cseréje, a tartály belső felújítása)
 • a homoktöltet cseréje – megfelelő minőségű töltetre!
 • a hőcserélő karbantartása, felújítása vagy szükség esetén cseréje.

Lemezes hőcserélő berendezés esetén tömítés csere és a lemezek teljes letisztítása, melyet követően a hőcserélő újszerű állapotú lesz.

Csöves hőcserélő esetén megfelelő inhibitorral adalékolt vízkőoldó szerrel átmosva, ismét visszakapjuk a megfelelő hatásfokot. Ha a csöves hőcserélő kilyukadt, akkor cserélni kell.

Hogyan zajlik a homokszűrő homokcseréjének folyamata?

A homokszűrő homokcsere folyamatát fém szűrőtartály, illetve műanyag szűrőtartály esetében az alábbiak szerint végezzük.

A fém szűrőtartály felújítás 5 fő lépése

 1. homok kipakolása
 2. csiszolás, belső felület tisztítása, rozsdamentesítése
 3. tartály belső festése
 4. szűrőgyertyák és tömítések cseréje
 5. új homok visszatöltése
homokszűrőtartály belső festése
A karbantartás magában foglalja a tartály belső festését is fém szűrőtartályok esetében

Műanyag tartály felújítás lépései

 1. homok kipakolása
 2. tartály belső műanyag csövezésének cseréje
 3. kollektorkarok, szűrőgyertyák, fal-átvezető idomok és az ezekhez tartozó tömítések cseréje
 4. új homok visszatöltése

Költséghatékonyság

A hosszú távú tapasztalatok szerint 15-20 éves távlatban a rendszeresen karbantartott vízgépészetek kevesebb költségeket igényelnek, mint azok, amelyeket hagynak tönkremenni és a végén egy összegben költik rá a teljes felújítási és csere költségeket.

Az elhanyagolt rendszerek ráadásul funkcióikban és működésükben a fürdőzők felé jóval kisebb élményt, szolgáltatást tudnak nyújtani a vízminőséget tekintve.

Válassza a Neptun Filter-t homokszűrő felújításhoz és homokcseréhez

Cégünk a homokcserét mindkét típusú tartály esetén vállalja a fent leírtak szerint.

Tudjuk vállalni fémtartályok felújítását, OTH engedélyes, nagy tartósságú festékkel való belső festését, a belső tartály belsejében lévő szűrőgyertyák és kollektorkarok szakszerű cseréjét kiváló minőségű német szűrőgyertyák beépítésével.

A szűrőhomok cseréjekor égetett kvarchomokot használunk, amivel a legjobb higiéniai állapotot tudjuk elérni, és ennek használatával van a legkisebb esélye a homoktöltettel kapcsolatos üzemeltetési problémák kialakulásának.

Nagy gyakorlattal és összeszokott csapattal újítunk föl 600-2500 mm közötti átmérőjű homokszűrő tartályokat.

Referenciáink az elmúlt hónapokból

Aquaworld (6 db szűrőtartály), Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (2 db szűrőtartály), Riverside Apartmanok (2 db szűrőtartály), Silvanus Hotel (2 db szűrőtartály).