A Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen szervizelhetők, ami nem utolsó szempont a választásnál. Még a több éves szivattyúk is kiválóan felújíthatók, ezért nem érdemes őket egy kedvezőbb árú, de kevésbé tartós alternatívára cserélni. Miből adódik a könnyű szervizelhetőség? Ismerje meg a Stenner szivattyú előnyeit cikkünkből!

Megbízható, precíz vegyszeradagolás hosszútávra tervezve

A Stenner perisztaltikus, falra szerelhető szivattyúk kifejezetten uszodai vegyszeradagolásra lettek kifejlesztve és könnyű, megbízható használatuknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek. Központi vegyszertárolás esetén is optimális megoldást nyújtanak, mivel könnyen kialakítható velük a adagolt vegyszer vezetékrendszere.

A CE tanúsítvánnyal is rendelkező szivattyúk nagyon megbízható mechanikai szabályozást biztosítanak, amellyel a vegyszeradagolás precízen beállítható. Működésük egyenletes akár 6,9 bar nyomás mellett is.

Stenner vegyszeradagoló perisztaltikus szivattyú kivitelek

Stenner vegyszeradagoló perisztaltikus szivattyú kivitelek

Ismerje meg a Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyú termékcsaládokat!

Fix / állítható adagolású modellek: szállítható mennyiség függvényében kínálnak fix és állítható adagolású modelleket normál és magas nyomású környezetbe is.

Duplafejű kivitel: Nagy, közösségi uszodákba ajánlott, nagy mennyiséget adagoló szivattyú. Állítható és fix adagolású kivitelben is elérhető.

Econ: Kevesebb alkatrészből álló sorozat, így karbantartása még gazdaságosabb és egyszerűbb.

A perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk előnyei a membrán szivattyúkkal szemben

Perisztaltikus szivattyúk működése

A perisztaltikus szivattyúk a perisztaltika elvén alapulva görgőkkel masszíroznak egy vegyszerálló, kemény Santoprene anyagú csövet ami így a görgők közötti folyadékmennyiséget továbbítja. Nem szükséges lábszelep, mert levegőt is és folyadékot is szállít. Akár 4 m mélyről is gond nélkül felszívja a folyadékot és levegőt.

Ennek következtében a vegyszer adagoló cső használható a vegyszer épületen belüli mozgatására is. 300m es szívó cső mellett 300m-es nyomócsövet is alkalmazhatunk, a vegyszeradagolás ilyen körülmények között is hibátlanul megvalósul.

Az adagolás nyomása 1.7-6.9 bar között változtatható így nem alakul ki extrém túlnyomás, ami a gépházban uralkodó magas hőmérséklet miatt felmelegedett nyomócsöveket túlterhelné.

A működést nem akasztja meg levegő vagy részecske hozzákeverése a szállítandó folyadékhoz, sűrűbb, nagy viszkozitású vagy magas fajsúlyú folyadékokat is képes szállítani.

1. Minden alkatrésze a könnyű szervizelhetőséget támogatja

A Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk mechanikus működésének köszönhetően élettartamuk alatt rendszeres karbantartást igényelnek bizonyos alkatrészek, kis odafigyeléssel azonban az élettartam jócskán felülmúlja a membránszivattyúkét.

Munkacsövek

A Stenner szivattyúk munkacsövei Santoprene-ből készülnek, amely egy nagyon tartós anyag és a legtöbb vegyszernek kiválóan ellenáll.

A munkacsöveknél természetes elhasználódás következik be, egy bizonyos idő után elfárad az anyag, ekkor csöpögést vagy a teljesítmény csökkenését tapasztalhatjuk.

A munkacsövek élettartamát csökkenti:

  • kalcium és más ásványi anyagok lerakódása,
  • üledék okozta eltömődés,
  • inkompatibilitás adott vegyszerrel,
  • korrózió,
  • napfénynek való kitettség hosszan,
  • nem megfelelő használat.

A használat során a munkacső majdnem 2 centit is nyúlhat, ezért az új munkacső felhelyezéskor szorosnak tűnhet, de az ajánlott 2 perces teszt működés után ez a probléma megszűnik.

A védjegyzett QuickPro® technológiának köszönhetően a szivattyúfejben lévő munkacső csere könnyen, szakértő beavatkozása és szerszám nélkül cserélhető. A szivattyúház fedele lepattintással eltávolítható, majd a tetőt kinyitva a munkacső kivehető és az új munkacső behelyezhető.

Motor alkatrészek

Indukciós motor hajtja, amely nagyon tartós konstrukció, emellett tartósan biztosítja a szükséges forgási energiát. Az injektálási helyen mozgó alkatrész nélküli injektort használ, amely így kifejezetten időtálló.

A motor meghibásodása származhat vízzel való érintkezésből, ennek azonban különös figyelmet szentelt a gyártó. A motor hűtéséről egy ventillátor gondoskodik, amely egyúttal a víz bejutását is megakadályozza.

Nedves, párás környezetbe az egyfejű kivitelt vertikálisan, fejjel lefelé felszerelve ajánljuk, hogy megóvjuk a szivattyút a víztől.

A motor forgó és egyéb alkatrészeit, fogaskereket, fogaskerék házat, forgórészt csapágyakkal, propellert és motortengelyt is készleten tartjuk.

Adagoló vezérlők és alkatrészeik

Az adagoló vezérlő a tüske segítségével szabályozza az adagolást. Elhasználódás esetén recsegő, ropogó hangot hallat, illetve a teljesítményében is csökkenést tapasztalhatunk.

Annak érdekében, hogy az adagoló élettartamát megnöveljük, érdemes azt a modellt választani, amelynek a maximális adagolási teljesítménye közel esik a szükséges adagolási teljesítményhez, így a beállítógyűrűt nem a legalacsonyabb állásban használjuk.

Az adagoló vezérlő minden alkatrészének ellátása biztosított. A vezérlőfej letekerés után egyszerűen szétszerelhető, majd a kívánt alkatrészt kicserélve, AquaShield™-del bevonva újra összeszerelhető.

2. Egymással kompatibilis alkatrészek raktárról

A különböző munkacsövek, szivattyúfejek, motoralkatrészek termékcsaládon belül többnyire minden modellel kompatibilisek, néhány esetben pedig az összes Stenner szivattyúval is, ami jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja a szükséges alkatrész beszerzését. Az alkatrészek kompatibilitását a gyártó honlapján alkatrészenként ellenőrizhetjük.

A legnépszerűbb Stenner perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúhoz nagyon széles alkatrész skálát tartunk raktáron.

3. Egyszerű, de megbízható felépítés

A jól átgondolt, egyszerű felépítés óriási előny a szervizelésnél. Már a Stenner Classic sorozata is alapvetően kevés alkatrészből áll, de az Econ termékcsaládot kifejezetten abban a szellemben fejlesztették ki, hogy a lehető legkevesebb alkatrészből álljon. Ebből adódóan kevesebb alkatrész tud meghibásodni is. Felépítése egyszerű, de tartós, így a karbantartás olcsóbb, könnyebb és gyorsabb.

Működés közben a vegyszer végig a csőben halad, nem érintkezik levegővel vagy más alkatrészekkel, ezáltal nem okoz gondot az alkatrészek vegyszernek való kitettsége.

A három részből álló görgősor megakadályozza a visszafolyást, a túladagolást vagy folyadékvesztést, ezért visszacsapó szelepre vagy gázszelepre nincs szükség.

4. Szárazon tartás alatt nem sérül

A membránszivattyúkkal ellentétben, amelyek “érzékenyek” a szakaszos működtetésre, a Stenner vegyszeradagoló szivattyúk önfelszívó képességüknek köszönhetően probléma nélkül állítható újra munkába rövidebb, vagy akár hosszabb kihagyás után is.

A Santoprene munkacsöveket pedig még az illékony vegyszerek sem szárítják ki.

5. Költséghatékony felújítás

A szivattyúk egyszerű felépítésének köszönhetően általános karbantartásuk és alkatrészeik cseréje is könnyen, rövid idő alatt kivitelezhető, így a javítási költségek nem szöknek az egekbe. A görgősor és a munkacső cseréje helyben, leszerelés nélkül is elvégezhető, szakműhelyünkben pedig nagyjavítást, vagy komplett felújítást is el tudunk végezni.

Membránszivattyúk hátrányai a perisztaltikus szivattyúkkal szemben

Membránszivattyúk működése

A membrán szivattyúk nagynyomású (akár 20 bar) rendszerekbe történő adagolás esetén ideálisak akkor, ha a működésre folyamatosan szükség van. Szakaszos működtetés esetén problémát jelent a légtelenítés, speciális vegyszerek esetén probléma lehet a sokféle anyagminőségből álló, sok alkatrész, ami a vegyszerrel érintkezik.

Fontos alkatrésze a lábszelep ami a felszívás folyamatosságát biztosítja, és az injektor ami a célfolyadékba fecskendezi az adagolt vegyszert. Fontos feltétele a működésnek, hogy a célfolyadéknak legyen nyomása.

Az uszodatechnikában a membrán szivattyúk előnyös tulajdonságai idővel akár hátrányt és problémávát is jelenthetnek.

A Neptun Filternél a perisztaltikus vegyszeradagoló szivattyúk mellett helyeztük le voksunkat, mert fenntartásuk hosszútávon egyszerű és gazdaságos. A leggyakoribb Stenner szivattyú alkatrészeket raktáron is tartjuk, így gyors szervizszolgáltatást tudunk biztosítani ügyfeleinknek.