A jelenleg használatban lévő, illetve fejlesztési célként jövőben megépítendő töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencék vízkormányzása komoly kihívás elé állítja az üzemeltetőket. A fürdők jelentős részében a kitermelhető gyógyvíz mennyisége nem növelhető tovább, az engedélyekben szereplő kontingens betartása pedig hatósági elvárás. A 2003-2005 években már felmerült ez a műszaki probléma, melyre sikerült a hatóság által is elfogadható műszaki megoldást találni.

Lehetséges kialakítások:

 1. Töltő-ürítő medence
 2. Vízforgatásos technológia
 3. Töltő-ürítő rendszerű medence, használtvíz regenerálással

Cikkünkben a lehetséges műszaki megoldásokat szemléletes ábrákon mutatjuk be. Egy 100m2-es ülőmedence példáján keresztül pedig a megtakarítható vízmennyiséget is modellezzük az egyes megoldások esetében.

Töltő-ürítő gyógyvizes medence

Jogszabály szerint új fürdőmedence ma már csak vízforgató rendszerrel építhető, azonban ez alól felmentést kaphatnak olyan medencék, mely gyógyvizének gyógyászati szempontból értékes biológiailag aktív alkotórészeit a vízforgatás károsítaná vagy a víz tisztítására nem áll rendelkezésre megfelelő technológia.

A gyógyvizes töltő-ürítő medencék esetében a víz legtöbbször semmilyen kezelésen nem esik át

A gyógyvizes töltő-ürítő medencék esetében a víz legtöbbször semmilyen kezelésen nem esik át

A töltő-ürítő rendszerű medencéknél a bevezetett vízmennyiség 100%-a kivezetésre kerül, fürdő szolgáltatásra csak a friss gyógyvizet hasznosítják.

A víz mozgatásának intenzitása 1m3/fő. Egy 100m2-es medence esetében, 40 fő egyidejű használó mellett 40m3/h friss gyógyvíz bevezetés szükséges. Ez például 10 órás üzemidő alatt 400m3/nap gyógyvíz bevezetését jelenti.

Az esetek nagyobbik részében a víz semmilyen kezelésen nem megy keresztül mielőtt a medencébe jut, kivéve a hőcserélőn történő, hűtési jellegű kezelést.

Vízforgatásos technológia gyógyvizes medencéknél

Vízforgatásos technológia gyógyvizes medencéknél

A vízforgatásos technológia jó alternatíva olyan gyógyvizek esetében, ahol a hatóságok, új fürdő létesítése esetében, nem engedélyezik a töltő-ürítő rendszer alkalmazását.

Példaképp vizsgáljunk egy olyan 100m2-es medencét, ahol a víz mozgatásának intenzitása 2m3/fő. 40 fő egyidejű használó és esetében ez azt jelenti, hogy 80m3/h friss szűrt víz visszaforgatása szükséges egy 80m3/h teljesítményű szivattyú és 80m3/h teljesítményű uszoda vízszűrő segítségével. A szükséges pótvíz mennyisége 5% víztérfogat vagy 30 liter/fő, melyek közül a nagyobb értéket kell figyelembe venni. 100m2-es ülőmedence esetében ez 7,5m3/nap friss gyógyvíz bevezetését jelenti.

A vízforgatásos technológia kialakításánál fontos szempont, hogy a víz összetétele a forgatás után is változatlan legyen, illetve a forgatás során a lehető legkevesebb vegyszer felhasználására kerüljön sor. A szerek összetételét minden esetben a gyógyvíz összetételéhez megfelelően kell megválasztani. Hatóanyag változtatásra csak vizsgálatot követően kerülhet sor.

Vízforgatásos technológiával ellátott töltő-ürítő rendszerű medencéknél a szűrési technológia bármely fajtája megfelelő lehet, a 0-40 mikronos szűrési tartományban.

Használtvíz regenerálással kiépített töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medence víztakarékos módon kiépítve

A használtvíz regenerálással kiépített töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medence jó megoldás olyan esetekben, amikor

 • az üzemeltetőnek megvan az engedélye a töltő-ürítő rendszerű medence üzemeltetésére, azonban a medencék számát vagy méretét növelni szeretné,
 • vagy a gyógyvíz felhasználását környezetvédelmi okokból csökkenteni szeretné.

Víztakarékos, gyógyvizes töltő-ürítő medence Defender perlitszűrővel történő használtvíz regenerálással

Víztakarékos, gyógyvizes töltő-ürítő medence Defender perlitszűrővel történő használtvíz regenerálással

Hogyan alakul a keverési arány?

A használtvíz regenerálással kiépített töltő-ürítő rendszerű medencék esetében a gyógyvíz összetételtől függően keverhető a regenerált víz a gyógyvízhez. A maximális keverési arányt minden esetben az üzemeltető javaslata alapján a hatóság hagyja jóvá.

Jellemzően a gyógyhatásukat oldott ásványi anyagok útján kifejtő gyógyvizek esetén ez a keverési arány regenerált víz : gyógyvíz = 70:30 maximális értéket is elérheti.

A keverés szempontjából, mivel alapvetően töltő-ürítő rendszerű medencéről van szó, meghatározó tényezők:

 • a hőfok fenntartása,
 • a víz állagának megőrzése esztétikai szempontok alapján is.

Milyen szűrési és vízkezelési technológiára van szükség?

A regenerálás egy olyan technológia, amikor a vizet mikroszűréssel szűrjük 1 mikron körüli tartományban és a víz összetételét nem befolyásoló fertőtlenítőszer adagolással csíramentesítjük.

A fertőtlenítőszer hatékonyságát nem befolyásolhatja a pH érték. A pH értéket csak olyan esetben befolyásoljuk, ha a technológia élettartamát a magas vagy alacsony pH érték károsan befolyásolná, például jelentős kiválásokat vagy erős korróziót okozna a víz.

A gyógyvíz regeneráláshoz nem alkalmazható bármely uszodai vízszűrő. Olyan berendezést kell választani, amely az 1 mikron körüli tartományban is szűr.

A Neptun Filter Defender perlitszűrő 0.5-1 mikron tartományban szűr, a töltet könnyen regenerálható. Csíramentesítéshez pedig a DEWAN-50 fertőtlenítőszert ajánljuk, ami a gyógyvizek többségéhez alkalmazható és a pH értéktől nem függ a hatékonysága.
A Defender perlit szűrő optimális megoldás a használtvíz regenerálással kiépített töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencéhez

A Defender perlit szűrő optimális megoldás a használtvíz regenerálással kiépített töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencéhez

A Defender perlit szűrőkről röviden

A Defender szűrő kifejlesztését az aquaparkok és szállodai uszodák profitorientált működtetése motiválta az USA-ban. Azzal a céllal tervezte a Neptune Benson a perlit szűrőket, hogy

 • csökkenjen az uszodai vízfelhasználás,
 • kedvezőbb legyen a szűrötöltet cseréjének 10 évre vetített költsége,
 • illetve a cserére fordított munkaidő,
 • csökkenjen a szűrő és ezzel a gépház mérete,
 • nőjön a szűrési hatékonyság.

A Defender perlit szűrő szűrőcsöveinek belsején lévő 3-4 mm vastag perlit réteg lüktetéses leveretése biztosítja a hatékony szűrést. Majd a perlitréteg a cirkulációs fázisban rendeződik vissza. A perlitet 2-8 hetente célszerű cserélni, a rozsdamentes acél szűrőelemek gyakorlatilag nem amortizálódnak. A berendezés 1 mikron alatti szűrési finomságot biztosít.

A Defender perlit szűrő további előnyei többek között, hogy

 • a vízfelhasználás csökkenésével a hőenergia és a csatornadíj is csökken,
 • kisebb a szűrőhöz használandó csatorna átmérője, így a beruházási költségek is alacsonyabbak,
 • 60%-kal kevesebb cső és szerelvény szükséges (egy 50 m-es uszoda esetében),
 • akár 30-50%-kal csökken a kiegyenlítő tartályok mérete,
 • nincs szükség szűrési hatékonyságot növelő pelyhesítő szerre.

Az eredmény: 70%-os gyógyvízmegtakarítás

Egy a példánkban már megszokott 100m2-es medence esetében 40 fő egyidejű használó és 1m3/fő vízmozgatási intenzitás mellett 40m3/h friss és regenerált gyógyvíz bevezetésére van szükség. 10 órás üzemidő alatt ez 400m3/nap víz bevezetést jelent.

70:30 = regenerált víz : gyógyvíz maximális keverési arány esetén, 32m3/h teljesítményű szivattyúra és a szűrőberendezésre van szükség. A napi szükséges gyógyvíz mennyisége 10 órás üzemidő alatt 10 x 12 m3/nap = 120m3/nap, így a hagyományos megoldáshoz képest 70% gyógyvíz-megtakarítás érhető el. Természetesen üzem állapottól pl.: évszaktól függően a keverési arány változtatható.

A medence üzemeltetését a töltő-ürítő rendszer szerinti takarítási, vízcserélési ciklusokkal kell végezni.