Fürdőüzemeltetőként gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egyik napról a másikra a tiszta fürdővíz zavarossá válik. Az opálos medencevíz kezelése kiemelt jelentőségű, mivel a nem esztétikus medencevíz akár el is ijesztheti a vendégeket. Továbbá a kémiai vízkezelések hatékonyságát is csökkenti és elősegíti a mikrobiológiai szennyeződések kialakulását.

Annak érdekében, hogy a felsorolt kellemetlen következményeket meg tudjuk előzni, ismernünk kell a zavarosság kialakulásának okait és mérési módszereit. Legfrissebb blogunkban az opálos medencevíz kezelésének témáját járjuk körbe.

Hogyan állapítható meg az opálos medencevíz kezelésének igénye?

A víz zavarosságát a medencevízben felhalmozódott nagy mennyiségű részecske okozza. A víz zavarosságának mértékét akár szabad szemmel is megállapíthatjuk, de léteznek kifejezetten erre megalkotott mérési módszerek is.

Az opálosságot a vízben szuszpendált részecskéken szétszóródó fény okozza. A medencevíz zavarosságának mérésére egy ún. nefelométer nevű eszköz szolgál. A nefelométerrel kapott NTU (nephelometric turbidity unit) érték 0.5 értékig tekinthető elfogadhatónak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szabad szemmel a 20 mikronnál nagyobb részecskéket látjuk, ezért a 20 és 60 mikron közötti tartományban egy enyhe “törése” van a víznek.

Mitől lesz zavaros a fürdővíz?

A medencevíz opálosságát és elszíneződését okozhatják kémiai tényezők és fizikai tényezők, valamint ezek együttes jelenléte is.

Kémiai okok

A kémiai okok között említjük azokat a tényezőket, amelyek a medencevíz nem megfelelő kémiai egyensúlyát eredményezik. 

A vízben az oldott ásványi anyagok egyensúlyi állapotba kerülnek, az adott pH és hőmérséklet értéken. Ha a pH érték vagy a hőmérséklet esetleg (például párolgás miatt vagy a beadagolt vegyszerek miatt) az oldatban lévő ásványi anyagok mennyisége változik akkor a víz kibillen az egyensúlyi állapotából. Ilyen esetben kiválás keletkezik (a felesleg kirakódik) vagy agresszív beoldásra hajlamos lesz a víz, ilyenkor a hőcserélő kilyukadhat vagy eltűnhet a fuga.

Kémiai okok közé soroljuk még  a következő okokat is:

  • kolloid méretű szennyeződések jelenléte nagy mennyiségben,
  • és a tartósan alacsony klórtartalom.

A kémiai problémák kiküszöbölésére a medencevíz egyensúlyának mérése, vagy legalább a pH értékének 7.0 és 7.4 értékek között tartása, valamint pelyhesítőszer rendszeres alkalmazása jelent megoldást.

Fizikai okok

A kémiai természetű problémák megoldására tett kísérletek önmagukban nem jelentenek teljes megoldást a fizikai okok figyelembevétele nélkül. A fizikai jellegű problémák közé soroljuk a szűrési hiányosságokat, a nem megfelelő vízforgatás és szűrőanyagválasztás okozta problémákat.

A nem megfelelő szűrés oka a szűrők eltömődése és az ebből kifolyólag gyengülő szűrési képessége. Az eltömődés folyamata során a szűrőben lévő nyomás fokozatosan növekszik, aminek köszönhetően a szűrési sebesség csökken, a keringetéshez szükséges idő és a víz zavarossága pedig növekszik. Végeredményül a hagyományos homokszűrők már nem képesek tovább szűrni a szennyeződéseket.

elszennyeződött töltőanyag

A nem megfelelő szűrőanyag használata is szerepet játszhat az opálosság kialakulásában. A szűrőanyag elszennyeződhet vagy elhasználódhat, ezért érdemes tisztítani és megfelelő időközönként cserélni.

elhasználódott kvarchomok

A homokszűrőben elhasználódott kvarchomok vízkőtelenítés után

Megfelelő szűrőanyag kiválasztásával és jól méretezett visszaöblítés alkalmazásával a fizikai problémák kiküszöbölhetők.

Fontos, hogy a kémiai megoldásokat és a fizikai megoldásokat is alkalmazzuk, kizárólag így biztosítható a opálos medencevizek kezelésének eredményessége!

Milyen megoldások léteznek a gyakorlatban az opálos medencevíz kezelésére?

Ahogy az előző bekezdésben említettük, a zavaros víz kialakulásában nagy szerepet játszik, hogy milyen szűrőberendezést választunk a medencevíz-tisztításhoz. A legjobb megoldás természetesen itt is a prevenció, azaz a hatékonyabb szűrés.

szűrőanyag csatornázódása

A szűrőanyag csatornázódása

A medencevíz szűrésére hosszú időn keresztül csak hagyományos homokszűrőket alkalmazták, azonban a Defender® perlit szűrővel 2004-ben megszületett a megoldás.

Az új szűrőanyaggal működő Defender® perlit szűrők a homokszűrőkkel szemben lényegesen hatékonyabban szűrik a nem kívánatos lebegő anyagokat és részecskéket 0.5-1 µ nagyságig és nem igénylik pelyhesítőszer alkalmazását sem.

További előnye a perlit szűrőknek, hogy a szűrőtöltet regenerálásához kevesebb mennyiségű víz is elegendő, valamint a perlit használata esetén a berendezés helyigénye kisebb és hosszabb a várható élettartama, mint a homokszűrők esetében. A Defender® perlit szűrő kisebb helyen is elfér, nagyobb teljesítménye ellenére gazdaságos, mivel működése jelentősen kevesebb töltőanyagot, energiát és vizet igényel. 

A Szegedi Tiszavirág Sportuszodában 2020 decembere óta Defender® perlit szűrők biztosítják a kristálytiszta medencevizet.

defender perlit szűrő tiszavirág

A beépített Defender® perlit szűrők

Defender® perlit szűrők a Neptun Filtertől

A Neptun Filter a Neptune Benson termékeinek hivatalos forgalmazója. Amennyiben az opálos medencevíz kezelése kapcsán további információra van szüksége a Defender®-rel kapcsolatban és szeretne többet megtudni a lehetőségekről, olvassa el a perlit szűrőkről, valamint annak gazdasági előnyeiről szóló korábbi cikkeinket vagy forduljon hozzánk bizalommal!